Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rekordmeleget mértek az ausztráliai Sydney-ben

Létrehozva:

Képünk illusztráció

A hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is eléri.

A vasárnapra virradó éjjel volt a valaha novemberben mért legmagasabb hőmérséklet Ausztrália legnagyobb városában, Sydney-ben, ahol jelenleg kánikula van, nappal a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is eléri.

Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 25,3 Celsius-fok volt, de reggel 4 óra 30 percre már 30 Celsius-fokra emelkedett, majd immár a második egymást követő napon gyorsan elérte a 40 Celsius-fokot.

Új-Dél-Wales régióban, ahol Sydney található, a meteorológiai szolgálatok szerint tombol a kánikula, több délkelet-ausztráliai városban is melegrekordok dőltek meg, Griffith-ben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokos hőséget mértek.

A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol tavaly nyáron tragikus erdőtüzek pusztítottak.

Jelenleg mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek a térségből, a többségüket sikerült megfékezni. Ezek az első erdőtüzek a déli féltekén fekvő országban 2019/2020 nyara óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az erdő- és bozóttüzek következtében közel 3 millió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hét milliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

A kánikula két héttel azután érkezett, hogy tudósok arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében több erdőtűz, aszály és ciklon pusztít majd Ausztráliában.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink