Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Széles körben terjedt a hír a választási csalásról Michiganben, de nem volt igaz

Létrehozva:

Széles körben terjedt a hír, hogy a demokrata szavazatok hirtelen megugrása választási csalásra utal. Mint kiderült, egy elgépelés miatt kapott szárnyra az álhír, amit természetesen Trump elnök is megosztott.

Véletlenül egy nullával többet írt egy michigani körzet a frissített szavazatszámok végére, ebből lett összeesküvés-elmélet, írja a Factcheck.org. Habár a hibát gyorsan észrevették és korrigálták, az eredeti frissítés így egy gyanúsan nagy ugrást mutatott a Joe Bidenre voksolók számában, amit konzervatív körökben máris a csalás jeleként vettek.

“Választási Csalás Michiganben – Több mint 200,000 szavazat jelenik meg hirtelen” – ezzel a címmel írt címlapsztorit a Gateway Pundit nevű konzervatív oldal, ami már a múltban is több álhírt lehozott. A pletykákat Twitteren indította el Matt Mackowiack volt Republikánus konzultáns, aki maga is belátta később, hogy tévedett.

“Ezt a tweetet őszintén értettem és osztottam meg. Most már tudomásomra jutott, hogy a michigani frissítés, amiről szóval, egy elgépelésből származik. Töröltem az eredeti tweetet” – írta később.

Természetesen az álhírt ekkorra már Donald Trump elnök is megosztotta “MIRŐL VAN ITT SZÓ?” – kommenttel, aminek során az még többekhez eljutott.

Legnépszerűbb cikkeink