Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Eutanáziát igen, marihuánát nem kérnek az Új-zélandiak 

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az eutanázia legalizálására szavaztak Új-Zélandon, de továbbra is tilos maradhat a marihuána rekreációs célú használata – derül ki az ország választási bizottságának bejelentéséből.

A bizottság szerint eddig a szavazatok körülbelül 83 százalékát dolgozták fel, eszerint az emberek 65,2 százaléka voksolt az orvosi segítséggel végzett eutanázia legalizációja mellett.

Az eutanáziát legalizáló törvényjavaslatot tavaly novemberben az új-zélandi parlament képviselőinek többsége már megszavazta, így ha az igenek győznek, 12 hónapon belül automatikusan törvényerőre emelkedik. Ezt követően eutanáziát kérvényezhetnek azok a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, akiknek a diagnózis szerint már csak fél évük van hátra, és elviselhetetlen fájdalmakon mennek keresztül.

A marihuána legalizációja ellen a részeredmények alapján 53,1 százalék szavazott, 46 pedig mellette. Noha a végső eredmény itt még változhat, Andrew Little igazságügyi miniszter úgy vélekedett, erre kevés az esély.

Az orvosi célú kannabisztermékek használatát két éve legalizálta az új-zélandi kormány.

A népszavazást október 17-én, a parlamenti választásokkal egy időben tartották, a végleges hivatalos eredményt pedig november 6-án jelentik be.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink