Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Óriási kampány övezi az influenzaoltást, pedig nincs belőle elég

Létrehozva:

Ekkora érdeklődés mellett a kormány által beszerzett 1,3 millió vakcina hamar elfogy. A kisgyerekek közül csak a krónikus betegséggel küzdők kaphatnak belőle.

A korábbi évek háromszorosára van oltásból igény, de annyi nekünk nincs – tudta meg az azénpénzem.hu több háziorvostól is. A lap szerint nem lesz elegendő az előző évek alapján a kormány által beszerzett 1,3 millió vakcina. A mostani érdeklődés is felfuthat, hiszen Orbán Viktor is buzdít az influenza elleni védekezésre. Az idén azonban a koronavírus nagyot módosított a hozzáálláson: a kormány október 1-jétől mindenki számára ingyenessé tette az influenza elleni védőoltást.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról beszélt, hogy sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát. Szlávik kijelentette: ezt csak az influenza elleni oltással lehet elkerülni. Az országos tisztifőorvos is többször ajánlotta az oltást.

Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója is beszélt arról, hogy a korábbi évekhez képest óriási az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt, így ha be is kerülne a termékük a gyógyszertárakba, heteken belük hiánycikké válhatna (összesen 100 ezer olyan oltóanyagról van szó, ami beadható az 1-3 éves gyermekeknek, akik más vakcinát nem is kaphatnának). Az azénpénzem.hu több háziorvosnál is érdeklődött, és aggódnak, hogy meddig tart ki a jelenleg rendelkezésükre álló három komponensű vakcina. Az érdeklődés ugyanis 2-4-szerese az előző években tapasztaltnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a tavalyi influenzaszezon adatait publikálva azt közölte, hogy január végéig az ingyenes vakcinák 53,3 százalékát – nem egészen 640 ezer adag oltóanyagot – használták fel a háziorvosok. Egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kérték a védőoltást (akkor maradt el minden hivatalos figyelemfelhívás).  Vakcinából jelenleg annyi van, amennyi akkor volt, amikor díjmentesen oltást csak a rizikócsoportba tartozók kaphattak, és nem dúlt egy vírusos világjárvány. Ilyen körülmények között aligha meglepő, amit a Napi.hu tudott meg háziorvosoktól: a doktorok utasítást kaptak arra, hogy csak a regisztrált krónikus betegséggel küzdő kisgyerekeknek rendelhetik meg a Sanofi négykomponensű vakcináját.

Póta György, a Házi Gyerekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke a lapnak megerősítette, valóban kaptak ilyen utasítást. Mint elmondta, név szerint azoknak a gyerekeknek lehet igényelni a vakcinából, akik nyilvántartásuk szerint szívbetegségben, vesebetegségben, veleszületett immunbetegségben, anyagcsere-betegségben vagy cukorbetegségben szenvednek. A listán – hangsúlyozta Póta – még az asztmások sem szerepelnek.

Legnépszerűbb cikkeink