Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Döbbenetes beszámolók: kínozzák és szexuálisan bántalmazzák az észak-koreai foglyokat

Létrehozva:

A jelentések szerint az előzetes letartóztatásba kerültekkel rosszabbul bánnak, mint az állatokkal.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet az első, aki interjút tudott készíteni olyanokkal, akik előzetes letartóztatásba kerültek a diktatórikus Észak-Koreában 2011 óta. A jelentés 15 nővel és egy férfival készített interjún alapszik, de a szervezet olyan tisztviselőkkel is beszélt, akik jól ismerik az észak-koreai igazságszolgáltatási rendszert. 

A jelentés szerint a letartóztatott embereket szűk, koszos cellákba zárják, kényszerítik őket a vallomástételre, az ételt és a ruházkodást is megtagadják tőlük, a nőket pedig szexuálisan bántalmazzák, megerőszakolják – írta meg a jelentés alapján a 444.hu. A jogvédő szervezet ázsiai kirendeltségének igazgatóhelyettese, Phil Robertson szerint a fogvatartottak csak akkor jutnak ételhez, ha valahogyan sikerül megvesztegetniük az őröket, hogy adják át a családjuk által küldött élelmiszert. A kínzásokat pedig csak azok kerülhetik el, akik rendelkeznek annyi pénzzel és befolyással, hogy meg tudják vesztegetni a börtönök őreit vagy az ügyészeket.

Egy interjút adó rendőr szerint ugyan a szabályok értelmében tilos megütni a letartóztatottat, de a rendőröknek szüksége van korai vallomástételre már a letartóztatás első szakaszában, ezért megverik a fogvatartottakat, hogy vallomást csikarjanak ki.

A fogvatartottak arról számoltak be, hogy napokon keresztül 16 órát kellett mozdulatlanul ülniük a cella padlóján térdelve vagy törökülésben, és a legkisebb mozdulatot is büntették. Büntetésként gumibottal, övvel vagy puszta kézzel ütötték őket, de volt, akinek 1000-szer kellett körbefutnia az udvart.Egy másik fogvatartott pedig arról számolt be, hogy ha ő vagy valamelyik cellatársa megmozdult, akkor a rácson ki kellett dugniuk a kezüket az őrök pedig rájuk tapostak a csizmáikkal.

Az interjúk a verések mellett tomboló nemi erőszakról is beszámolnak. Egy nő például azt állítja, hogy a fogvatartási központban is megerőszakolta az őt kihallgató rendőr és a kihallgatási során egy másik rendőr is szexuális bántalmazta. A jelentésben a jogvédő szervezet felszólítja az észak-koreai kormányt, hogy ismerjék el az emberi jogok megsértését, és hagyják abba a kínzást a börtönökben. A szervezet Dél-Koreát, az Egyesült Államokat és az ENSZ országait is arra szólítja fel, hogy gyakoroljanak nyomást az észak-koreai kormányra. 

Legnépszerűbb cikkeink