Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Nature Food: többmillió mikroműanyagot nyelnek le a gyerekek naponta

Létrehozva:

Minél melegebb a tápszer, annál több mikroműanyag jut a gyerek szervezetébe.

Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében – idézi az MTI a Nature Food tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányt.

Az új kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz) annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.

Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként. A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő akkor kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére. Más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb a mennyiségű mikroműanyagot Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek.

A kutatók javasolják, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a tápszert a cumisüvegben.

A polipropilén egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő és széles körben használják.  A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

Legnépszerűbb cikkeink