Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

120 milliónyi adót spórolt meg a James Bond filmeket készítő stúdió

Létrehozva:

Egy thinktank által közzétett jelentés mutatott rá, hogy a James Bond filmeket készítő stúdió, az EON Productions annak ellenére, hogy a bevétele kis százaléka származik az Egyesült Királyságból, több millió fontnyi adókedvezményt kapott a szigetországban – írja a hvg.hu a  Guardian beszámolója alapján.

A 2015-ben megjelent Spectre után a cég 30 millió fontos, míg a legutóbbi, a tervek szerint jövőre a mozikba kerülő Nincs idő meghalni című Bond-film után pedig 47 millió fontos adókedvezményt kaptak.

A Brit Filmakadémia szerint a „kulturálisan brit” filmek készítőinek jár az adókedvezmény – a James Bondnál viszont valóban nem sok „britebb” van. A stúdió a kedvezmények bevezetése, 2007 óta összesen 120 millió fontnyi adót spórolt meg így.

A jelentés azonban arra is rámutat, hogy maga az EON ténylegesen se nem invesztál a filmek készítésébe, se nem vállal különösebb pénzügyi kockázatot a Bond-filmekkel.

„Miközben országszerte mozik és színházak zárnak be, és rendkívül nehéz helyzetben vannak a kulturális iparágak dolgozói, eltűnődhetünk azon, hogy valóban egy olyan, nyereséges franchise-t kellene-e milliós adókedvezményekkel támogatni és hogy így költjük-e a legjobban az adófizetők pénzét” – kommentálta George Turner, a TaxWatch igazgatója az eredményt.

Legnépszerűbb cikkeink