Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pálinkás József: „Az ellenzék nem kormányzóképes”

Létrehozva:

Egy évnyi előkészület után csütörtökön jelentette be Pálinkás József fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, hogy pártot alapított, Új Világ Néppárt néven. Ismertebb nevek közül a formációban Ábrahám Júlia, volt LMP-s képviselő és Lantos Gabriella egészségügyi szakértő vesz részt. 

Mi hiányzik az ellenzéki pártokból, ami miatt úgy érezte, alapítania kell egy sajátot?

Sok minden. Hiányzik például a kormányzóképesség, hiányzik belőlük az, hogy meg tudják szólítani azokat az embereket, akiket 2010 előtt, az ország csődbe vitelével maguk ellen fordítottak – gondoljunk csak 2006-ra. Azt gondolom, hogy azt a – mondjuk úgy – polgári réteget, amely ilyen erővel fordult a Fidesz felé 2010-ben, azt nem tudja maga mellé állítani az ellenzék, még akkor sem, ha a Fidesz ennek a rétegnek egy nagy részét becsapta. 

Miért lennének kormányzóképtelenek? Hiszen van kormányzati tapasztalata az ellenzék egy részének. 

Milyen is az a kormányzati tapasztalat? Én azt gondolom, hogy nem jól kormányoztak. Persze, be tudnak menni a minisztériumba, be tudnak ülni a fotelba, ezt nem kétlem, de azzal kapcsolatban, hogy tudnának az ország érdekében kormányozni, azzal kapcsolatban komoly kételyeim vannak. Mint ahogy most is azt látom, hogy a jelenlegi kormánypártok is pártérdekeket érvényesítenek a politikájukban és nem az ország érdekét. Ez súlyos baj. Hadd fogalmazzak kicsit sarkosan: az Antall-kormány óta nem volt olyan kormány, amely csak az ország érdekében cselekedett volna. Na, jó, esetleg még a Horn- és az első Orbán-kormányra lehet mondani, hogy figyeltek az ország érdekére, de 2002 óta előtérbe kerültek a pártérdekek és elsősorban hatalmi politizálás folyik. 

Múlt héten a liberalizmus és a konzervativizmus történelmi szövetségéről írt, ebből akkor az következik, hogy az Új Világ Néppárt egy liberális-konzervatív alakulat lesz?

Igen. De inkább szabadelvű-konzervatívnak mondanám, mert a liberális szót mintha egy picit lejáratták volna, nem mintha bármi bajom lenne a liberális kifejezéssel, de a magyar nyelvben a szabadelvű kicsit pontosabb kifejezés. A liberális sajnos mára szitokszóvá vált, sőt egyre durvább kifejezéseket aggatnak azokra a honfitársainkra, akik a mindennapi életükben liberálisabb felfogásúak, akik nem akarják megmondani a többi embernek, hogyan éljen, mit gondoljon, mit csináljon.

Legutóbb a Momentum egyik rendezvényén találkoztunk, és azóta is sokszor felbukkant a párt körül. Szinte már úgy nézhetett ki, csatlakozni is fog Fekete-Győr Andrásékhoz, de aztán mégsem. Mi a baj a Momentummal?

Semmi baj a Momentummal. Ha szétnézek a politikai palettán, ők állnak hozzám a legközelebb.

Akkor pláne indokolt a kérdés.

Azt gondolom, hogy a Momentum pillanatnyilag sok, talán a fiatalságából adódó, kisebb-nagyobb hibát vét. Azonban egy valamikori együttműködés velük több lehetőséget rejt, mint beintegrálódni a szervezetükbe. De hogy ne áruljak zsákbamacskát: én nem tartom ügyesnek azt, amikor magas labdát adnak az ellenfeleiknek azzal, hogy például elmennek Erdélybe, és egy román jelölt mellett kampányolnak – ezt nagyon könnyű úgy beállítani, hogy magyarellenesek.

De éppen az ön tapasztalata nem segítené a Momentumot, hogy ilyen hibákat ne kövessenek el?

Nem tudom. Sem ők nem kerestek, sem én nem éreztem úgy, hogy csatlakoznom kéne hozzájuk. Az életem során egyszer már segítettem egy nagyon fiatal pártot, ehhez képest azt látom most különböző kommentekben, hogy Orbán Viktor hogyan emelt fel engem. Jézusom, én 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagja, tanszékvezető egyetemi tanár voltam – akkor ki is emelt engem fel? Emiatt is van bennem egy tartózkodás, ezért ha csinálok valamit, azt én szeretném csinálni, tapasztalt emberekkel.

Kik az Új Világ Néppárt célcsoportja?

Főként azok, akik pillanatnyilag nem tudják, kire szavazzanak, vagy jobb híján szavaznak valamelyik pártra. Akik például a kilencvenes évek közepén voltak fideszesek, akkor, amikor előjöttünk a polgári Magyarország gondolatával. Akiknek fontos tiszteletben tartani a jogállamot, a véleményszabadságot, a magyarság sokféleségét, akik nem akarnak mindenkit beskatulyázni. Fontos célcsoportunk a nők, és nem csak mint szavazók. Szeretnénk sokkal több nőt bevonni a politikába. Számítunk mindazokra, akik végre nyugodtan, békében és biztonságban szeretnék otthon érezni magukat hazájukban, nem pedig folyton „harcolni”.

Erről a polgári Magyarországról derült ki, hogy csak egy politikai termék.

Az különösen bosszantó volt. Voltak jelek, hogy nem igazán a középosztály megerősítésére használták a hatalmukat, és nem annak az autonóm réteg kedvében jártak el, amely azt gondolja, hogy nem kell jóban lenni a párttitkárral, hogy kinevezzék egyetemi tanárrá, vagy hogy nyithasson egy zöldségboltot. És még sorolhatnám, hogy a mai napig hogy tartanak függésben embereket. Ez nem jó, mert az ország egy jelentős részét kikapcsolja az ország fejlesztéséből. Ezzel együtt nem érzek forradalmi hangulatot az országban, de érzem azt, hogy egyre nő az elégedetlenség a hatalmi arroganciával szemben.

Fél évtizede összefogás-fétis van az ellenzéki oldalon, hiszen ebben a rendszerben csak így váltható le a Fidesz. Ebben hogyan képzeli a pártja szerepét? 

Ez egyszerű matematika: koordináltan kell indulni, ez alaptétel. Aki ezt másképp gondolja, annak komoly problémái vannak a matematikával. Az viszont számomra már nem olyan világos tétel, hogy egy Jobbiktól a DK-ig terjedő idézőjelbe vett párt, hogyan tud egységesen cselekedni. A választópolgár gondolhatja erről a pártról, hogy miféle alakulat az, amelynek tagjai pár éve még ölték egymást, és most csak az hozza őket össze, hogy bekerüljenek a parlamentbe, megszerezzék a szűk többséget, és különböző háttéralkuk eredményeként elkezdjék a múlt embereit betenni a jelenlegiek helyére. 

Ha jól értem, akkor tehát az ön pártja is benne lenne ebben a koordinációban. 

Igen.

Az nem hátráltathatja az együttműködést, hogy éppen az imént kormányzóképtelenezte le őket?

Továbbra is ezt gondolom. Éppen ezért szükség van egy olyan kiegyensúlyozó erőre, amely egyfelől megakadályozza a korábbi csődbevitelt, másrészt a kormányzati tapasztalat hiányát pótolja. 

Az Új Világ Néppárt lenne a habarcs ebben az összefogásban?

Lehet mondani, igen, ez egy jó kifejezés. Azt gondolom, lehetnénk egy kiegyensúlyozó erő. Ennek persze feltétele, hogy számottevő politikai erő legyünk. 

Mit jelent a párt esetében a számottevő?

Nyilván a bejutási küszöböt, ami 5 százalék, meg kell ugrani és nem csak éppen hogy. Azt gondolom, a jelenlegi helyzetben benne van a 15 százalékos arány elérése részünkről. 

Úgy gondolja, van 15 százaléknyi konzervatív-szabadelvű szavazó Magyarországon?

Nem feltétlenül, de olyanok, akik számára vonzó, amit mi kínálunk, igen.

A 15 százalék nagyon ambiciózus egy induló párttól. Hogy kívánják ezt elérni?  

Van az a kommunikációs doktrína, amely azt mondja, kell egy nagy ügy, ami berobbantja a támogatottságot. És van egy olyan út is, amely szerint a megfelelő emberekkel szépen haladva lehet növelni a támogatottságot. Olyan nagy ügyet – mint például a Momentum NOlimpia kampánya – mi még nem csináltunk, de ez a módszer nem is áll hozzám közel. Szerintem az embereknek mára elegük lett a nagyon harcos politizálásból, mi inkább egy pragmatikus, problémamegoldó, szélsőségektől mentes néppártot szeretnénk felépíteni. A mi vonzerőnk talán a béke-bizalom-nyugalom-szakértelem szavakkal írható le. 

A nyugodt erő? 

Hát, az már harminc éve volt…

Önnek – részint a tudományos munkásságából adódóan – komoly tekintélye van. Nem fél attól, hogy ezt megsemmisítheti az a fajta politikai daráló, amelybe most belépni készül?

Nem félek ettől. Az én életem eléggé átlátható, tehát nekem nincsenek például céges érdekeltségeim, és nem tudok olyanról, amire karaktergyilkosságot lehetne építeni. Úgy vagyok vele, hogy ha szükség van rám, akkor szolgálok, ha nem, akkor én el tudok lenni írással, olvasással, az unokáimmal való foglalkozással.

Nagyon úgy fest ellenzéki oldalon, hogy lesz valamiféle előválasztás részint egyes egyéni jelöltekre, részint miniszterelnök-jelölti pozícióra. Ön be fog szállni ebbe?

Önjelölt nem leszek.

De a pártja csak elindítja? 

Ahhoz, hogy komolyan elindulhassak, látható erőnek kell jelölni. 

Mikorra lesz szabad szemmel is látható az Új Világ Néppárt?

Azt gondolom, decemberre már láthatóak leszünk.

Mekkora apparátussal tervezik ezt elérni? 

Kicsivel, de viszonylag dinamikusan növekszünk. Ez egy tyúk-tojás probléma, mert addig, amíg nincs egy politikai erő, addig sokan gondolhatják, minek lépjek be, enélkül viszont egy párt sem tud megnőni.

Kik finanszírozzák az önök pártját?

Egyelőre az alapítók a saját pénzükből adták össze az induláshoz szükséges anyagi hátteret. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy kellenek segítők, aktivisták, ehhez pedig pénz kell. Mi elsősorban kis adományokra számítunk, azt nem támogatjuk, hogy jelentős vagyonnal rendelkező emberek bevásárolják magukat a pártba. 

A többi ellenzéki párt mit szól az önök pártalapításához? Végül is ugyanarra a tortára jelentkeztek be.

Az egyik párt elnökétől már kaptam egy sms-t, hogy örül, és sok sikert kíván. De annyiban, hadd korrigáljam a kérdésében rejlő állítást, hogy nem pontosan ugyanarra a szavazói körre számíthatunk. Mi új szavazókat szeretnénk megszólítani, olyanokat, akiket ők nem tudnak.

Ki volt ez a pártelnök?

Ezt nem szeretném elmondani.

Lehet, hogy visszavonja, miután kormányzóképtelennek nevezte őket?

Lehet…

Érdemes azt a kérdést feltennem, hogy mikorra lesz programjuk és mi lesz abban? Számít egy program manapság bármit is?

Mondások számítanak és emberek. A részletesen kidolgozott programok, úgy vélem, nem számítanak, már csak azért sem, hiszen – különösen most, Covid-sújtotta időkben – a gazdasági kilátások nagyon ingatagok, nehéz megjósolni, mi lesz. Az biztos, hogy az emberekbe kell fektetni, oktatásba, egészségügybe, mintsem hatalmas épületeket felhúzni, illetve a magyar kkv-szektort kell megerősíteni, felkészíteni a digitalizációra. Továbbá egyensúlyt kell teremteni a munkajövedelmek és a tőkejövedelmek között.

Más pártból jelezték-e már, hogy csatlakoznának önökhöz, illetve várnak-e más pártokból jelentkezőket?

Készítettünk egy nagyon erős etikai kódexet. Aki ezeket az elveket elfogadja, csatlakozhat, de ehhez az kell, hogy ez az elfogadás hihető is legyen. Ez alatt azt értem, hogy ha valaki tegnap még másképp viselkedett, de azt állítja, hogy mára ezt megbánta, az nem egészen hiteles, bár a megbocsátás keresztény viselkedés.

Bíró László akkor jelentkezhetne önökhöz?

Ne élezzük ki egy személyre…

De amit elmondott, az pont rá is illik.

Az, aki gyűlölködő szövegek után politikai érdekből mondja azt, hogy bocsika, az jobb, ha más pálya után néz.  

Ha egy fideszes mondaná, hogy bocsika, az hihető lenne?

Attól függ, ki. Nyilván vannak olyanok, akiknek nem hinnénk el. De a teljes Fidesz frakcióra ezt így általában nem jelenteném ki, mert ülnek ott becsületes emberek is.

Fekete Norbert

(A cikk a pénteki hétvégi kiadás Pesti Hírlapban jelent meg először.)

Legnépszerűbb cikkeink