Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Horvát kormányfő: terrorista támadásnak minősíthető a hétfői gépfegyveres lövöldözés

Létrehozva:

Horvátország 30 éves történelmében nem volt még ilyenre példa  mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán Zágrábban.

A társadalomnak, az intézményeknek és a politikának választ kell találnia arra, hogyan radikalizálódhatott egy ilyen fiatal személy – hangsúlyozta a kormányfő. „A merénylő nem csak úgy »mellesleg« jött a Szent Márk térre hétfőn reggel nyolc órakor Kutináról – amely nincs éppen közel Zágrábhoz – egy automata fegyverrel, amelyből rálőtt három rendőrre, illetve egy pisztollyal, amellyel később végzett magával” – mondta.

„Szerencse a szerencsétlenségben, hogy amatőr terrorista elemeket tartalmazó próbálkozásról volt szó, és nem volt sok ember a kormány épülete előtt” – húzta alá.

Hétfőn reggel a 22 éves Danijel Bezuk gépfegyverből nyitott tüzet a kormány és a parlament épületére, és súlyosan megsebesített egy ott őrt álló 31 éves rendőrt. Egy másik rendőr többször is rálőtt az elkövetőre, aki ezután elfutott a helyszínről. A rendőrség ezután nagy erőkkel indult a keresésére.

A fiatal férfi a merénylet után bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, ahol azt írta: „elég volt az átverésből és az emberi értékek következmények nélküli, könyörtelen sárbatiprásából”.

Bezuk tettéhez egy engedély nélkül szerzett, román gyártású gépkarabélyt használt, amelyet menekülés közben eldobott, majd néhány perccel később egy pisztollyal fejbe lőtte magát.

A rendőrség házkutatást tartott a fiatal férfinál, aki szüleivel élt, és akinek édesapja a délszláv háború veteránja. A rendőrségi jelentés szerint két, engedély nélküli puskát találtak a házban, hangtompítóval és céltávcsővel, valamint több mint ezer lőszert. Az 59 éves férfit őrizetbe vette a rendőrség, de később elengedte. Az ügyészség büntetőeljárást indított ellene.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink