Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

400 embert vettek őrizetbe Belaruszban

Létrehozva:

Újabb hétvége, újabb tömegtüntetések, újabb rendőri brutalitás és újabb letartóztatások történtek Minszkben és más városokban.

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a rendfenntartó erők vasárnap a fehérorosz fővárosban, Minszkben, valamint az ország más településein tartott tiltakozó megmozdulásokon – számolt be a Vjaszna emberi jogi szervezet, írja az MTI. Honlapjukon 425 ember nevét közölték, és a tájékoztatás szerint a lista egyre bővül.   

Tiltakozó megmozdulások voltak egyebek között Bresztben, Bobrujszkban, Vicebszkben, Homelben és Hrodnában. Az eseményekről tudósító újságírókat is őrizetbe vettek a hatóságok, országosan 43-at, közülük 25-öt a fővárosban.    

Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztották Aljakszandr Lukasenkát.    

Az Európai Unió szerint a választás nem volt „sem tiszta, sem méltányos”, Brüsszel így nem ismeri el Lukasenkát elnöknek, akárcsak számos szomszédos ország.    

A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.

Legnépszerűbb cikkeink