Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vízágyúval, hanggránátokkal oszlatják a tömeget Minszkben

Létrehozva:

Tucatjával tuszkolják rendszám nélküli teherautókba a tüntetőket.

Ismét ütlegelték az új elnökválasztást követelő tüntetőket a rendőrök vasárnap a fehérorosz fővárosban – írja az MTI. Több tucatnyit el is hurcoltak közülük. A felvételek szerint fekete ruhába öltözött rendőrök bottal verték a tiltakozókat, és rendszám nélküli tehergépkocsikba kényszerítettek és vittek el több tucatnyit. Egy másik képsoron egy vízágyú bevetése látszik ellenük. Az Interfax orosz hírügynökség szerint hanggránátokat is alkalmaztak a rendőrök a tömegoszlatás során.

A minszki rendőrség vasárnap csupán annyit közölt a tüntetésekről, hogy több tucat személyt vettek őrizetbe. Az Interfax orosz hírügynökség 50 őrizetbe vett személyről adott hírt.

A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a két hónapja tartó tömegtüntetések miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja. A Litvániában tartózkodó politikus egy vasárnapi szöveges üzenetében leszögezte, hogy a békés polgári tiltakozások mindaddig folytatódni fognak, amíg el nem érik a céljukat, a szabad és ellenőrizhető választásokat.

A vasárnapi tüntetéseket az után rendezték, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton bebörtönzött ellenzékiekkel, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival találkozott. Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek. A tárgyalás során Lukasenka állítólag azt hangsúlyozta, hogy „az alkotmányt nem az utcán írják”. A Nexta fehérorosz ellenzéki hírportál értesülései szerint a változásról és az alkotmányról eshetett szó a találkozókon.

Vasárnap az ország több más városában is hasonló tüntetések voltak.

Legnépszerűbb cikkeink