Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Durván elszállt az amerikai költségvetési hiány

Létrehozva:

Több mint triplájára emelkedett az Egyesült Államok költségvetési hiánya a szeptember végén zárult 2020-as pénzügyi évben.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) pénteken közölt adatai szerint a hiány 3100 milliárd dollárra rúgott, ami több mint háromszorosa az egy évvel korábbi 984 milliárd dollárnak.
Az idei deficit a bruttó hazai termék (GDP) 15,2 százalékának felel meg, ami 1945 óta a legmagasabb érték.
A hiány jelentős növekedését az okozta, hogy az állam rendkívül nagy összegeket fordított a gazdaság támogatására a koronavírus-járvány által előidézett válság közepette, miközben csökkentek a költségvetési bevételek a vállalkozások tevékenységének tömeges méretű leállítása vagy csökkentése miatt.
A költségvetési bevételek az előző évhez képest 1 százalékkal, 3400 milliárd dollárra csökkentek a 2020-as pénzügyi évben. Az első fél évben, az október-márciusi időszakban 6 százalékkal ugrottak meg a bevételek a gyorsabb gazdasági növekedés következtében, április-szeptemberben viszont 7 százalékkal csökkentek. A fizikai személyek jövedelmi adójából és a munkabéreket terhelő adókból 7 százalékkal kisebb összeg folyt be, míg a vállalatok által fizetett társasági adó 21 százalékkal esett vissza április-szeptemberben.
Az amerikai államadósság elérte a GDP 102 százalékát szeptember végén, 70 év óta először fordult elő, hogy meghaladta a 100 százalékot.
Az amerikai pénzügyminisztérium október 23-án teszi közzé a 2020-as költségvetési számokat.

Legnépszerűbb cikkeink