Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Életmentő műtüdőt fejlesztettek újszülöttek számára

Létrehozva:

Forrás: McMaster Egyetem

A McMaster Egyetemen kifejlesztett eszköz külső áramforrás nélkül működik.

A hordozható eszköz számos életet megmenthet azáltal, hogy átveszi a méhlepény – a vér oxigénellátásában betöltött – szerepének egy részét, amíg a csecsemők nem tudnak önállóan is lélegezni. Ravi Selvaganapathy, a McMaster gépészeti és orvosbiológiai mérnökprofesszora szerint egy tipikusan nehezen kifejleszthető, ám könnyen használható technológiáról beszélünk, melynek köszönhetően egyre több és több kisbaba megmenekülhet. A készülék összeköttetésben áll az újszülött köldökzsinórjával, és a szív meglévő erejét használja a vér szállítására egy finom membráncsatornán keresztül, melynek szerkezete hasonlít a tüdő felépítésére, lehetővé téve a szén-dioxid felszabadulását és az oxigén felvételét, miközben védi a vért a külső fertőzéstől – áll a Rakéta.hu cikkében.

A membrán mindössze 0,035-0,050 milliméter vastagságú, az emberi haj vastagságának körülbelül a fele. Christoph Fusch, a McMaster gyermekgyógyászati karának tagja és a németországi Nürnbergi Általános Kórház gyermekgyógyászati vezetője szerint az újszülött szervezet normál esetben azonnal átveszi a légzési, a táplálkozási, és minden más olyan funkciót, amit addig a méhlepényen keresztül végzett. Ha ezt az átmenetet megzavarja valamilyen betegség vagy rendellenesség, a készülék lehetővé teszi az orvosoknak, hogy úgymond rögtönözzék a méhlepény szerepét. Ezáltal nő a túlélési esély, csökken az agykárosodás kockázata. Noha a mesterséges tüdő kialakítása bonyolult, maga az eszköz külső áramforrás nélkül működik, egyszerűen telepíthető, összehasonlítva a már meglévő technológiával, amelyek sokkal kockázatosabbak és drágábbak.

Az új eszköz különösen a fejlődő országokban ígéretes, ahol a legmagasabb a halálozási arány a koraszülöttek esetén. Dr. Mohammadhossein Dabaghi, a McMaster Egyetem Orvostudományi Tanszékének posztdoktori munkatársa elárulta tanulmányukban, hogy a projekt elsőre lehetetlen küldetésnek tűnt:

„Egy pumpás készüléket, ami képes a gázcserére a környezeti levegőben, elvégre mindenki hatalmasnak képzelne, mi azonban mikrogyártású technológiával összetömörítettük” – mondta a tudós.

A találmány klinikai felhasználása a következő hat-nyolc évben veheti kezdetét.

Legnépszerűbb cikkeink