Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zsinagóga előtt támadtak meg egy zsidó férfit Hamburgban

Létrehozva:

A támadást a német külügyminiszter antiszemita akciónak minősítette. 

Egy terepszínű katonai ruhába öltözött férfi támadt rá egy zsidó férfira a hamburgi Hohe Weide zsinagóga előtt vasárnap – írja a DW.com nyomán a 444.hu. A támadást a német külügyminiszter antiszemita akciónak minősítette.

A kazah származású, 29 éves német férfi a beszámolók szerint egy összehajtható ásóval támadt a 26 éves férfira, aki súlyos sérüléseket szenvedett, mielőtt a zsinagóga biztonsági őrei közbe tudtak volna lépni. Az áldozatot kórházba vitték, az elkövetőt pedig letartóztatta a rendőrség.

A támadó zsebében horogkereszteket ábrázoló papírokat találtak, de a rendőrség egyelőre nem tudta biztosan kijelenteni, hogy mi volt a támadás indítéka, mert a férfi nagyon zavart volt, mikor letartóztatták. Heiko Maas német külügyminiszter ennek ellenére már kijelentette, hogy antiszemita támadásról írt a Twitteren. Mint írta:

Nem egy elszigetelt esetről van szó, ez undorító antiszemitizmus, amely ellen föl kell lépnünk!

A hamburgi támadás majdnem pontosan egy évvel azután történt, hogy Halle városában Jom Kippur idején egy felfegyverkezett férfi megpróbált betörni egy zsinangógába és két embert meg is ölt. Ronald S. Lauder, a zsidó világkongresszus elnöke a vasárnapi támadás után azt írta, a német hatóságoknak föl kell tenniük a kérdést, hogy miért történnek újabb és újabb támadások a német zsidó közösség ellen, miért virágozhat az antiszemitizmus. Azt írta, a német kormánynak felelősséget kell vállalnia, hogy az oktatási rendszer megerősítésével szembeszálljon a gyűlölettel, különben a német zsidók nem érezhetik magukat biztonságban.

Legnépszerűbb cikkeink