Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mi történik, ha egy elnökjelölt végül nem indul el a választáson?

Létrehozva:

Példa még nem volt rá, de Trump egészségügyi állapota felveti a kérdést.

Káoszba fulladhat az amerikai elnökválasztás – írja az Index. Korábban soha nem fordult elő, hogy egy elnökjelölt hetekkel a választás előtt ne tudott volna részt venni a versenyben, ezért példa nélküli lenne, ha Trump visszalépne a jelöltségtől.

Trump kezelése, valamint más vezető politikusok fertőzése nagyban befolyásolja az idei politikai menetrendet: szünetel a republikánus jelölt kampánya, és az október 15-ei Trump-Biden vita is veszélybe került. Mivel szenátorok is megfertőződtek, nem biztos, hogy a Trump által kijelölt konzervatív főbírót, Amy Coney Barrettet be tudják iktatni a választás napjáig.

Abban az esetben, ha Trump a választások után, de még január 20. Előtt cselekvőképtelenné válna, az amerikai alkotmányjog szerint biztosítani kell az utódlását. Helyét a fennmaradó időszakra Mike Pence alelnök vehetné át. Viszont, ha még november 3. előtt történne valami egy elnökjelölttel, akkor az őt jelölő párt nem köteles az alelnököt jelölni a helyére.

A helyzetet bonyolítja az amerikai választási rendszer. Ha a választás győztesével történik valami a január 20-ai beiktatásig, akkor a politikai elit kénytelen elvenni a hatalom egy részét a néptől, hiszen az emberek többsége nem arra szavazott, aki végül is elnök lesz, a győztes páros alelnökjelöltje pedig – ez lényeges! – jogilag még nem megválasztott alelnökjelölt. E szerint a forgatókönyv szerint az elektorokon a sor, hogy határozzanak, de az egyes államok jogilag eltérően rendelkezhetnek arról, hogy mi is lenne a teendőjük.

Legnépszerűbb cikkeink