Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Biden előnye nőtt a közvéleménykutatók szerint

Létrehozva:

Az amerikai elnökválasztás előtt egy hónappal a Demokrata Párt jelöltjének, Joseph Bidennek tíz százalékponttal nagyobb a támogatottsága, mint a Republikánus Párt jelöltjének, Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnöknek – derült ki a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató felméréséből, amelynek eredményét vasárnap tették közzé.

Az egész Egyesült Államokra kiterjedő közvélemény-kutatást, amelynek hibahatára plusz-mínusz öt százalékpont, október 2-án és 3-án végezték, azután, hogy kiderült, az amerikai elnök megfertőződött a koronavírussal.

A felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka választaná amerikai elnöknek Bident. A hivatalban lévő elnök támogatottsága 41 százalék. A tíz százalékpontos előny a hibahatáron belüli értékkel és 1-2 százalékponttal magasabb, mint az elmúlt hetekben.

Ugyanakkor az elnökválasztás kimenetelét eldöntő ingaállamokban az országosan mért tíz százalékpontnál kisebb Biden előnye.

A felmérésben résztvevőket megkérdezték arról is, mit gondolnak Trump elnök megbetegedéséről. A válaszadók 65 százaléka a regisztrált demokrata párti szavazók 90 százaléka és a regisztrált republikánus szavazók fele úgy vélte, igaz az az állítás, hogy Trump „valószínűleg nem kapta volna el a fertőzést, ha komolyabban vette volna a koronavírust”. Az elnök korábban többször bagatellizálta a járványos betegség súlyosságát.

Egyelőre nem lehet tudni, Trump betegsége miatt elhalasztják-e az elnökjelöltek következő vitáját, amely október 15-re van kitűzve. Az alelnökjelöltek első televíziós vitáját csütörtökön rendezik Salt Lake Cityben.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink