Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hétmilliárd forintos titán űrvécét állít szolgálatba a NASA

Létrehozva:

A millió dolláros űrvécé / Fotó: NASA

Nem akarnak lebegő darabkákkal küszködni.

A titánból készült vécécsészét eredetileg csütörtökön, a virginiai Wallops Islandről indították volna útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy nagyobb rakomány részeként, de a teherszállító hajó indítását két perccel a start előtt lefújták – írja a Qubit.

A küldetésért felelős Northrop Grumman pénteken újra megkísérli az indítást – addigra a mérnökök remélhetőleg megoldják a csütörtöki startnál fellépő hibát.

Az új eszköz ugyanazon az elven, vagyis a NASA régóta rendszerben álló újrahasznosító rendszerével dolgozza fel a hulladékot, ami – szemben a klasszikus angolvécékkel – nem a víz és a gravitáció erejével, hanem légszívókkal távolítja el azt a vécécsészéből. A hulladékból kinyert, majd újrahasznosított vizet az űrállomás lakói főzésre és ivásra használják. Az új vécécsészéhez azért használtak titánt és más strapabíró alapanyagokat, hogy biztosan ellenálljon a vizeletben található savak káros hatásának.

Bár egy hagyományos vécécsészéhez képest robusztusnak tűnhet, de a 45 kilogrammos, 71 centiméter magas eszköz feleakkora, mint a két korábbi, az oroszok által épített változat, amit ma használnak az űrállomáson. A csökkentett tömegből és méretből a későbbi NASA-küldetések is profitálhatnak. A titán vécé elfér a NASA Orion űrkapszuláiban is, így az űrhajósok néhány év múlva használhatják őket, ha ismét el akarnak látogatni a Holdra. Addig is az ISS űrhajósai fogják tesztelni hónapokon át; ha sikerrel veszi az akadályokat, a vécécsésze más űrmissziókon is a berendezés részévé válhat.

További részletek a Qubit cikkében.

Legnépszerűbb cikkeink