Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Tovább élesedik az örmény-azeri konfliktus: Örményország hazarendelte izraeli nagykövetét

Létrehozva:

„Elfogadhatatlan számunkra az a tény, hogy Izrael fegyvert szállít Azerbajdzsánnak. Különösen akkor, amikor Azerbajdzsán Törökország támogatásával nagyszabású katonai agressziót követ el Örményországgal és Hegyi-Karabahhal szemben. Örményország ismételten szóvá tette ezt diplomáciai csatornákon. A jelenlegi helyzetben a külügyminisztérium Örményország izraeli nagykövetének konzultációra történő hazarendeléséről döntött” – közölte Anna Nagdalján örmény külügyi szóvivő.

    A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Izrael 2006 és 2019 között 825 millió dollár (254 milliárd forint) értékben adott el fegyvereket Azerbajdzsánnak. Az export egyebek között magában foglalt harci drónokat, önmegsemmisítő drónokat, páncéltörő rakétákat, illetve légvédelmi rakétarendszereket.

    Hikmat Hajayev azeri elnöki tanácsadó szerdán a Valla izraeli hírportálnak nyilatkozva arról számolt be, hogy Azerbajdzsán izraeli gyártmányú drónokat vet be a hegyi-karabahi harcokban.

    „Nekünk van az egyik legerősebb drónflottánk a régióban. Vannak köztük izraeliek is, persze más gyártmányúak is, de különösen az izraeli – felderítő, harci és Harop kamikáze – drónok bizonyultak nagyon hatékonynak” – hangoztatta Hajayev.

    Hegyi-Karabahban és környékén vasárnap robbantak ki szokatlanul heves harcok.

    A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992–1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

    A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink