Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Életműdíjat kap a Fővárosi Állat- és Növénykert lemondott főigazgatója

Létrehozva:

Életműdíjjal tünteti ki és tiszteletbeli tagjává választja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Prof. Dr. Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott főigazgatóját. A városligeti intézmény számára is komoly elismerést jelentő díjat pénteken, a szövetség – kivételesen online zajló – éves konferenciájának záróülésén adják át.

A napokban tartja éves konferenciáját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA – European Association of Zoos and Aquaria). Az évről évre megrendezett esemény az állatkerti szakma legrangosabb találkozója a világon, melyet ebben az évben – a koronavírus világjárvány miatt – szeptember 28. és október 2. között virtuálisan tartanak meg.

Az éves konferencia október 2-i záróülésén EAZA-életműdíjjal tüntetik ki Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott igazgatóját, egyúttal neki adományozzák a szövetség tiszteletbeli tagja címet is.

Az EAZA eddig 18 állatkerti szakember munkásságát ismerte el életműdíjjal. Tiszteletbeli tagságot pedig korábban csupán négyen kaptak: Fred Daman (Antwerpeni Állatkert, Belgium), Roger Wheater (Edinburgh-i Állatkert, Egyesület Királyság), Gunther Nogge (Kölni Állatkert, Németország), Bert de Boer (Apenheul Főemlőspark, Hollandia).

Persányi Miklós biológus, népművelő, középiskolai tanár, a politikai tudomány kandidátusa, címzetes egyetemi és főiskolai tanár. A Fővárosi Állat- és Növénykertnek 1994 és 2003, illetve 2007 és 2020 között volt főigazgatója. Éveken át a Magyar Állatkertek Szövetsége, 2000 és 2003 között pedig három éven EAZA elnöki tisztségét is betöltötte.

Persányi Miklós – megromlott egészségi állapotára hivatkozva – februárban jelentette be visszavonulását. Nem sokkal lemondása előtt, még decemberben derült ki, hogy az állatkert bővítésének részét képező, úgynevezett Biodóm befejezéséhez még 20 milliárd forint hiányzik. Mind a kormány, mind a főváros ősszel választott új vezetése egyértelművé tette, hogy nem kívánják finanszírozni a már amúgy is tetemesen megdrágult beruházás befejezését. E mellett egy könyvvizsgálói jelentés is gazdálkodási problémákat tárt fel a fővárosi fenntartású intézménynél a lemondást megelőzően.

Forrás: FÁNK/PH FÁNK/168 óra

Legnépszerűbb cikkeink