Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csütörtöktől kötelező az online számlázás használata

Létrehozva:

A szankciómentesség szeptember 30-ig tart.

A szeptember 30-ig tartó szankciómentesség bejelentése óta duplájára, több mint félmillióval nőtt az online számla rendszerben regisztráltak száma; azok a vállalkozások, amelyek még nem regisztráltak, kedden és szerdán még szankciómentesen megtehetik – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Október 1-től mintegy egymillió vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látni fogja az adóhivatal – mondta az államtitkár. Eddig ugyanis már több mint 940 ezren regisztráltak az online számla rendszerében, május végén, a szankciómentesség bejelentésekor még csak 420 ezer vállalkozás szerepelt az adóhivatali nyilvántartásban.

A Pénzügyminisztérium a koronavírus-járványra tekintettel, a vállalkozók zökkenőmentes átállása érdekében döntött a július 1-től szeptember 30-ig tartó szankciómentes-időszakról, amelynek egyetlen feltétele volt: a regisztráció. Az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a vállalkozók egyre jobban betartják a szabályokat, egyre több a tisztességes gazdálkodó, vagyis az adótudatosság erősödését még a koronavírus-válság sem tudta felülírni – összegezte Izer.

Az államtitkár szerint a feketegazdaság elleni küzdelemben már bizonyított az online számla. Tavaly az Európai Bizottság mérése alapján 6,6 százalékra csökkent az adóelkerülés Magyarországon, ez kevesebb, mint amennyit Dániában vagy Németországban mértek. Izer szerint a magyar adózás történetében mérföldkő lehet az október 1-ei időpont. 2019-ben még csak a 100 ezer forint feletti áfatartamú számlákat látta az adóhivatal, október 1-től viszont a gazdálkodók közti relációkban már minden vállalkozóét, még az áfában alanyi mentességet választókét is látni fogja.

Szeptember 30-a után emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzőinek lényegesen több adat áll majd a rendelkezésre. Az első nagyságrendi ugrás már nyáron érezhető volt: júliusban ugyanis több mint tízszeresére nőtt a beérkező online számlák száma, 22,8 millióra, előtte havonta, átlagosan 2,1 millió volt. Makrogazdasági és költségvetési szempontból is jelentős tételről van szó, hiszen csak a 2018. július 1-e és 2020. július 31-e közötti időszakban átlagosan, havonta 1200 milliárd forintnyi áfáról szóltak a beküldött számlák – részletezte az államtitkár.

Az online számlázás nemcsak a feketegazdaság elleni küzdelem miatt válik a magyar adózási történelem fontos mérföldkövévé, hanem azért is, mert segít a vállalkozások egyik legbonyolultabb bevallásának az elkészítésében. Éppen hétfőn döntött a Gazdaságvédelmi operatív törzs a részletszabályokról, 2021. második félévétől mintegy félmillió vállalkozás részére a NAV elkészíti az áfa-bevallás tervezetét. Ez a segítő-támogató szolgáltatás, amelynek a lehetőségét az online számlázás teremti meg, példaértékű modellé válhat jövőre az Európai Unióban is – tette hozzá az államtitkár.

Legnépszerűbb cikkeink