Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Okoshulladékot vár Jane Goodall intézete, hogy mentse a gorillák élőhelyét

Létrehozva:

A gorillák világnapján indult újra és november 22-ig tart az a környezetvédő kampány, amelyben adatmentes, már nem használható mobiltelefonokat, GPS-készülékeket vagy táblagépet várnak.

A gyűjtőpontok térképe nyomon követhető a Jane Goodall Intézet honlapján is – írja az Infostrat.hu. Nemcsak egyéni felajánlásokat várnak, hanem közösségi gyűjtéseket is szerveznek – mondta az InfoRádiónak a kampányban részt vállaló Követ Egyesület munkatársa, Bíró Imola.

A kampányhoz jelenleg is lehet csatlakozni. Regisztrálni a kovet.hu oldalon lehet. Gyűjtőpontot is lehet még létrehozni, részletek a Jane Goodall Intézet honlapján.

Számos környezetvédelmi cél áll az okoseszközök visszagyűjtése mögött. Kevesen tudják, hogy a mobiltelefonokból 17 féle fémet lehet visszanyerni, például aranyat, ezüstöt, rezet. A gyűjtés azt szolgálja, hogy az újonnan kibányászott nyersanyagokat visszanyertekkel pótolják, ugyanis e nyersanyagok egyre kisebb mennyiségben fordulnak elő a természetben és egyre veszélyesebb körülmények között bányásszák őket. Az ércek bányászata Afrikában veszélyezteti a főemlősöket, a helyi természetvédelmi területeket, és nagyon komolyan befolyásolja a helyi közösségek életét, ugyanis a nyersanyagokat sokszor fegyveres őrök kíséretében rabszolgasorsba taszított munkások – sokszor gyerekek – termelik ki.

Bíró Imola hozzátette a korábbi Passzold vissza, Tesó! Kampányok is sikeresek voltak, 2018 óta több mint 600 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. Azt remélik, hogy az őszi kampányidőszakban még többen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Legnépszerűbb cikkeink