Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Késik a Kárpátaljának ígért magyar segítség

Létrehozva:

A magyar kormány még augusztus végén ígért 50 lélegeztetőgépet a régiónak, ám azok jó esetben csak szeptember végére érkezhetnek meg, miközben egyre súlyosabb a járványhelyzet a szomszédos ország magyarok lakta területein is írja a Szabad Európa.

Augusztus végén jelent meg az a kormányhatározat, ami szerint Magyarország 50 lélegeztetőgépet ad „egy Kárpátalján működő segélyszervezet számára” a helyi lakosság megsegítése érdekében.

Ukrajnában eközben nem lassul a járvány terjedése, keddre csaknem háromezer új beteget regisztráltak, velük együtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig már megközelítette a 160 ezret. Az 1,26 milliós lakosságú Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8756 beteget azonosítottak, az elhunytak száma 286 (a 9,7 milliós Magyarországon eddig 654 áldozatot szedett a járvány).

A kárpátaljai kórházakban viszont most csupán 174 lélegeztetőgép van, a Magyarországról érkező segítségre tehát valóban nagy szükség lenne – írja a Szabad Európa, hozzátéve, hogy információik szerint a lélegeztetők még mindig nem érkeztek meg Kárpátaljára, azokat csak szeptember végére várják.

Az említett határozat ugyan nem nevezi meg, melyik az a szervezet, amelyik megkapja a gépeket, de a Szabad Európa megtudta, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszterrel a lélegeztetőgépekről. A KMKSZ csak szeptember végére várja az 50 gépből álló szállítmányt. Mivel a gépek még nem érkeztek meg, ezért az adományról nyilvánosan még nem is számolt be a KMKSZ.

A kormányrendelet szerint a lélegeztetőgépek leszállításáról Szijjártó Péternek kell gondoskodnia. Az augusztusi jogszabályból az is kiderül, hogy az 50 lélegeztetőgépet Állami Egészségügyi Ellátó Központ készletéből adományozza a kormány.

Legnépszerűbb cikkeink