Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szabad választást, a belarusz nép szuverén döntését követeli a V4

Létrehozva:

A visegrádi országcsoport (V4) egyetért abban, hogy szabad elnökválasztásra van szükség Fehéroroszországban, és a politikai foglyok szabadon bocsátását kéri.

Ezt jelentette ki pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4-országok kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott egyeztetését követően.

A visegrádi országok miniszterelnökei az esedékes rendkívüli EU-csúcsot, valamint a fehéroroszországi és oroszországi helyzetet vitatták meg Lublinban.

„Mindnyájan egyetértünk abban, hogy Fehéroroszországban szabad választásokra van szükség, hogy a fehérorosz nép önállóan és szuverén módon dönthessen sorsáról és jövőjéről” – mondta Morawiecki. „Teljes mértékben elítéljük az elnyomás összes formáját, köztük a kínzásokat, a tüntetőkkel szembeni brutális bánásmódot. Ezenkívül követeljük az összes politikai fogoly szabadon bocsátását is” – tette hozzá.

A lengyel miniszterelnök kijelentette továbbá, hogy a jövőbeni gazdasági együttműködésre vonatkozó ajánlatot akarnak kínálni a fehérorosz népnek, amiben a kis- és középvállalkozásokat érintő közös projektek szerepelnek egyebek között az energiapolitika mellett.

Morawiecki közölte, hogy a visegrádi országok lehetővé akarják tenni a vízummentes közlekedést a fehérorosz állampolgároknak, és az országot támogató segélycsomagot akarnak előterjeszteni az EU-csúcson.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő a hivatalos eredmények szerint megszerezte a voksok mintegy 80 százalékát, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink