Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Európai Bizottság: „összeállt a vakcina-portfólió”

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixino

A koronavírus elleni vakcina egy újabb, hatodik gyártójával a német BioNTech és a vele együttműködő amerikai Pfizer vállalatokkal is lezárultak az Európai Bizottság tárgyalásai az oltóanyag beszerzéséről. A bizottság szerdán azt közölte, hogy „összeállt az Európai Bizottság vakcina-portfóliója”.

A tájékoztatás szerint a tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg.

Amint az oltóanyag biztonságosnak és hatásosnak bizonyul, az uniós bizottság várhatóan az összes uniós tagállam nevében elsőként 200 millió adag beszerzését, majd pedig további 100 millió adag beszerzésének lehetőségét fogja biztosítani.

Az Európai Bizottságnak korábban már sikerült megállapodnia a Sanofi-GSK, a Moderna, a Johnson & Johnson és a CureVac vállalatokkal is. 

Az első szerződést az AstraZeneca vállalattal kötötték meg, a cég azonban szerdán bejelentette, hogy biztonsági megfontolásokból felfüggesztették a vakcinájuk tesztelését. Ezt az indokolta, hogy az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel. Az AstraZeneca hangsúlyozta: egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

 Az uniós bizottság június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, aminek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal. Így a tagállamoknak a jövőben lehetősége lesz, hogy meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljanak meghatározott áron, ha az már rendelkezésre áll.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink