Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zuhan a kőolaj ára a világpiacon

Létrehozva:

Jelentősen csökkent a kőolaj világpiaci ára kedden kora délután azokra a véleményekre, hogy a koronavírus-járvány újbóli felerősödése miatt rövidtávon nem várható a kereslet élénkülése.

Percekkel 14 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,73 dollár (4,12 százalék) eséssel, 40,28 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,52 dollárral (6,34 százalékkal) 37,25 dollárra zuhant.

Már hétfőn is csökkent az olajár az Aramco szaúdi állami olajvállalatnak arra a közlésére, hogy – olajfajtától függően – októberben hordónként 1,5-0,8 dollárral viszi lejjebb árait az ázsiai megrendelőknek és 0,5-07 dollárral amerikai vásárlóinak a keresletcsökkenés miatt.

Ezután érkezett kedden annak a felmérésnek az eredménye, amely szerint a megkérdett tíz ázsiai olajfeldolgozó közül csupán négy kíván több kőolajat beszerezni a szaúdiak által felkínált olcsóbb energiahordozóból.

Szakértők szerint a visszafogott érdeklődés azt jelzi, hogy csökken a kereslet Ázsiában, amely a világ legnagyobb olajfelhasználója.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink