Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Tavaly csökkent az orosz olajtermelés

Létrehozva:

A járvány miatt.

A 2008-as nemzetközi pénzügyi válság óta az első alkalommal csökkent tavaly az előző évihez képest és a 2011-es szintre esett vissza az orosz olajtermelés az OPEC+ keretében vállalt termeléskorlátozás és a koronavírus-válság okán bekövetkezett keresletcsökkenés miatt.

A moszkvai energiaügyi minisztérium Interfax hírügynökség által idézett adatai alapján Oroszország tavaly napi 10,27 millió hordó kőolajat és hordó-egyenérték gázkondenzátumot termelt ki a 2019-es napi 11,25 millió hordó után. Tonnában kifejezve a termelés 512,68 millió tonnára csökkent 560,2 millió tonnáról, ami a Szovjetunió felbomlása utáni rekordnak számított.

A 2020-ban kitermelt 512,68 millió tonna nyersolaj és gázkondenzátum a legkisebb tétel a 2011-es 511,42 millió tonna óta, és az első éves termeléscsökkenés a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság által okozott kereslet- és árcsökkenés hatása óta.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok informális közössége, az OPEC+ tavaly áprilisban a termelés napi 9,7 millió hordós, a globális kereslet mintegy 10 százalékát kitevő csökkentésében állapodott meg. Oroszországra ebből napi mintegy 2 millió hordós csökkentés jutott. A korlátozási keretet augusztustól decemberig fokozatosan napi 7,7 millió hordóra csökkentették.

Az OPEC+ januárban a piaci várakozások szerint napi 500 ezer hordóval csökkenti a korlátozási keretet, azaz növeli a kitermelést. Oroszországra ebből napi 125 ezer hordós termelésnövelés jut. Az OPEC+ februártól további napi 500 ezer hordóval növeli a kitermelést.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink