Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nemzetközi választ akar a NATO Navalnij ügyében

Létrehozva:

A NATO főtitkára szerint ez az akció nem csak egy ember ellen irányult, nemzetközi jogokat sértettek meg. 

Az alapvető demokratikus jogok elleni durva támadásnak nevezte a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij megmérgezését Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár nemzetközi fellépést szorgalmazott Oroszország ellen – írja a hvg.hu

„Ez nem csak egy ember elleni akció volt, támadás érte az alapvető demokratikus jogokat. Navalnij megmérgezése a nemzetközi jog durva megsértését jelenti, és ezért nemzetközi válaszra van szükség” – mondta Stoltenberg a NATO-nagykövetek rendkívüli értekezlete után. A NATO-főtitkár az után szólalt meg, hogy a német hatóságok megerősítették, a vezető ellenzékit egy orosz katonai idegméreggel, a Novicsokkal próbálták meg megölni augusztus 20-án, Omszkban. A Novicsok 2018-ban került be a hírekbe, akkor – feltételezhetően orosz ügynökök – ugyanezzel a szerrel követtek el merényletet az angliai Salisburyben az egykori orosz hírszerző, Szergej Szkripal és lánya, Julija ellen.

„A vegyifegyverek felhasználása teljes mértékben elfogadhatatlan, és a nemzetközi jog és az emberi szabadságjogok megsértését jelenti. Az EU közös nemzetközi fellépést sürget és nem zárja ki büntetőintézkedések meghozatalát sem” – ezt már Josep Borrel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője mondta.

A határozott szavak ellenére egyelőre kicsi az esély arra, hogy újabb komoly szankciókat léptetne életbe a Nyugat Oroszország ellen: az elkövető személye nem ismert, a Kreml pedig tagadja, hogy bármi köze lenne a Navalnij elleni támadáshoz. Az EU és az USA 2014-ben vezetett be szankciókat Oroszország ellen az Ukrajnához tartozó Krím annektálása és a kelet-ukrajnai oroszpárti szakadárok támogatása miatt.  

 

Legnépszerűbb cikkeink