Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lengyelországba menekült egy fehérorosz ellenzéki vezető, mert kínozták és börtönnel fenyegették

Létrehozva:

Olha Kovalkova / Fotó: Evgeny Odinokov/Sputnik

Olha Kovalkova a fehérorosz ellenzék által létrehozott Koordinációs Tanács elnökségi tagja.

Augusztus 25-én tíznapos letartóztatásba helyezték Szjarhej Dileuszkival társával együtt, és elmondása szerint most szabadult.

„Szabadon vagyok, de sajnos saját országom határain túl… Mindent, ami az elmúlt napokban-hetekben történt velem, azt kínzásnak tartom. Sok fenyegetést kaptam, hogy sokáig rács mögött maradok” – hangoztatta az ellenzéki vezető Michał Dworczykkal, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetőjével együtt tartott sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint amikor a börtönben nem érezte jól magát, nem orvosokat küldtek hozzá, hanem a rendvédelmi szervek embereit, akik azzal fenyegették meg, hogy választania kell: vagy elhagyja az országot, vagy még sokáig börtönben marad.

Kovalkova szerint szombaton ugyanúgy vitték ki az országból, mint közvetlenül az augusztus 9-i elnökválasztás után Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet. Mindt mondta a rendőrök saját autójukkal szállították a fogdából egészen a lengyel határig.

„Beültettek az autójukba, kapucnit és maszkot húztak a fejemre, az autó hátsó ülésére ültettek, és kihoztak a börtönből. Nem tudtam, hova utazunk. Később kiderült, hogy a Bruzgi határátkelőre szállítottak” – írta le a történteket Kovalkova.

„Ez rossz gyakorlattá válik, mert nem engedik vissza azokat, akik távoztak. A hatalom nem teheti ki az ajtón az egész fehérorosz népet. Ez lehetetlen” – hangoztatta az ellenzéki vezető. Leszögezte, hogy ő nem akarta elhagyni az országot, és folytatni fogja a politikai tevékenységet.

A fehérorosz határvédelmi szervek Telegram-csatornájukon közben arról tájékoztattak, hogy Kovalkova szombaton hajnali két órakor gyalogszerrel érkezett a Bruzgi határátkelőre, majd kelt át a lengyel határon, ahol megvárta a fehéroroszországi Hrodna (Grodno) és Varsó között menetrendszerűen közlekedő buszt, és felszállt rá. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink