Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A hrodnai robbantás ügyében nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe 

Létrehozva:

Egy nyolcfős „terrorista csoportot” vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a november 20-i hrodnai robbantás ügyében – közölte a Belarusz 1 állami televízió kedden.

A tájékoztatás szerint a csoportot, amelynek tagjai között három nő is van, bizonyos Mikalaj Avtuhovics vezette. A gyanúsítottak többsége a tájékoztatás szerint beismerő vallomást tett, és együttműködik a hatóságokkal.

Az egyik vallomásról készült videofelvételen Paval Szava, az őrizetbe vettek egyike bevallotta, hogy Avtuhovics irányítása alatt csoportjuk Hrodnában felrobbantott egy rendőrautót, a Hrodna megyei Valkaviszkben pedig felgyújtotta egy rendőr házát és gépkocsiját.

A Belarusz 1 híradásában Kansztancin Bicsek, a nemzetbiztonsági bizottság nyomozati részlegének vezetője kifejtette, hogy a gyanúsítottak ilyen eszközökkel próbáltak pszichológiai nyomást gyakorolni a rendvédelmi szervek tagjaira, illetve megfélemlíteni a lakosságot. Hozzátette: a robbantások, illetve a gyújtogatások közveszélyessége alapot nyújtanak az ügyészségnek ahhoz, hogy ezeket a bűntetteket terrorizmusként értékelje.

A videofelvételen a büntetett előéletű Avtuhovics is látható, aki azzal indokolta radikális cselekedeteit, hogy a békés kormányellenes tüntetések szerinte nem jártak eredménnyel. Avtuhovicsot korábban adócsalás, illetve lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélés miatt ítélték el.

A híradás szerint Avtuhovics lakásán a hatóságok egy gépkarabélyt, pisztolyokat, hangtompítót, kézigránátokat, mintegy 1500 lőszert, illetve gyújtogatás céljára szánt ötliteres palackokat foglaltak le.

Hrodnában november 20-ra virradó éjjel robbanás következtében megrongálódott egy rendőrautó, és károsodott három másik személyautó is.

Fehéroroszországban folyamatosak a kormányellenes tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka elnök a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát.

Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink