Magyarország

Tovább bővült az azonnali fizetési rendszer

Published

on

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint is jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer.

Az első fél év tapasztalatai alapján jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer: nem volt leállás, s csak minimális problémák voltak – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerda reggel. Hozzátette: a rendszer márciusi indulása óta több mint 50 millió tranzakciót bonyolítottak rajta 7500 milliárd forint értékben, ezek 40 százaléka pedig nem hétköznap és napközben, hanem este vagy hétvégén történt.

Szeptember 1-től újabb tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer, ekkortól a pénzforgalmi szolgáltatók által tömegesen feldolgozott átutalásokat és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni a rendszerbe.

Az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma; a rendszer segíti a cégek likviditását, hiszen minél gyorsabban fordul meg egy adott pénzösszeg, annál kisebb összegből tudnak gazdálkodni – mondta Bartha, hozzátéve, hogy egy átutalás így sokkal gyorsabban végig mehet például a beszállítói láncon. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version