Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A kihalás szélén álló gibbon kölyköt láttak egy dél-kínai szigeten

Létrehozva:

Gibbonkölyköt találtak a dél-kínai Hajnan-szigeten, ahol ezzel 33-ra nőtt a gibbonok populációja – közölték kedden a helyi hatóságok.

A világ legritkább főemlőseként ismert hajnani gibbont a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolta a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN).

A hajnani trópusi esőerdők felügyelői augusztus 29-én láttak meg egy kölykét dajkáló nőstény gibbont Tungpenglingben. Az állatokról készült fotók alapján a szakemberek megállapították, hogy egy új családdal gazdagodott a helyi gibbonpopuláció.

A hajnani erdészeti hivatal vezető mérnöke szerint a gibbonok eredeti és új élőhelyei összekapcsolódtak, ami arra utal, hogy bővül az élőhelyük.

Az 1950-es években a hajnani gibbonpopuláció több mint 2000 egyedből állt, de 1980-ra csak hét gibbon maradt a kiterjedt vadászat miatt, így a kihalás szélére került a faj.

A hajnani gibbonok a több mint tízméteres fákból álló esőerdőkben élnek. Karjuk és lábuk hosszú, de nincs farkuk. Ritkán teszik lábukat a földre, és fogságban nagyon nehezen szaporodnak. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink