Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Putyin és Lukasenka két héten belül találkozik Moszkvában

Létrehozva:

Moszkvában továbbra sem tervezik annak az orosz rendvédelmi tartaléknak belaruszi bevetését, amelyet Putyin Lukasenka kérésére hozott létre.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök két héten belül Moszkvába látogat – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn.

A csúcstalálkozóról Lukasenka vasárnap telefonon állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Peszkov szerint a konkrét időpontról egyeztetés folyik.

A szóvivő közölte, hogy egyelőre nem mérlegelik annak az orosz rendvédelmi tartaléknak a bevetését, amelyet Putyin Lukasenka kérésére hozott létre. Emlékeztetett rá, hogy ezt az erőt csak végső esetben alkalmaznák.

Mint monda, Moszkva meg tudná osztani Minszkkel az alkotmánymódosítással kapcsolatos tapasztalatait, de ilyen igény fehérorosz részről egyelőre nem mutatkozott.

Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ukrán iskolákban szeptember 1-jétől átállnak az általános ukrán nyelvű tanításra, megfosztva az orosz ajkú lakosságot az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. Úgy vélekedett, hogy Moszkva nem képes humanitárius lépéseket tenni az ügyben, mert azokat Kijev meghiúsítaná.

Az ukrán hatóságokat ezzel kapcsolatban egy olyan gyerekhez hasonlította, aki „lefagyasztja a saját fülét, csak hogy felbosszantsa nagymamáját”.

Peszkov azt mondta, nem kell összefüggést keresni aközött, hogy vasárnap moszkvai otthonának közelében ismeretlenek megverték Jegor Zsukov főiskolás ellenzéki bloggert, és hogy Alekszej Navalnij ismert ellenzéki politikus kómában van.

Navalnijt augusztus 20-án Omszkban szállították kórházba. Családtagjai és munkatársai szerint megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították, ahol a Charité egyetemi klinika orvosai augusztus 24-én közölték, hogy az első vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak. Több külföldi vezető politikus az ügy átlátható kivizsgálását követelte Oroszországtól. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink