Nagyvilág

Ankara: az EU-s szankciók lehetősége csak fokozza Törökország eltökéltségét

Published

on

Görögország és Ciprus semmibe akarja venni Törökország, illetve Ciprus török lakosságának legitim jogait és érdekeit.

Ankara szerint az Európai Unió külügyminisztereinek pénteki informális tanácsülésén megfogalmazódott szankciók lehetősége nem járul hozzá a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kitermelése miatt folyó török-görög tengerjogi vita megoldásához, és csak még határozottabbá teszi Törökországot a saját, valamint a ciprusi török közösség érdekeinek érvényesítésében.

    Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője pénteki közleményében arra szólította fel az uniót, hogy az uniós szolidaritásra hivatkozva ne támogassa Görögország nemzetközi jognak ellentmondó maximalista igényeit. Hangsúlyozta: csak fokozza a feszültséget, hogy az EU feltétel nélkül támogatja Görögországot és Ciprust, amely semmibe próbálja venni Törökország, illetve Ciprus török lakosságának legitim jogait és érdekeit a Földközi-tengerre vonatkozóan.

    Aksoy rámutatott: ellentétes a nemzetközi joggal, hogy például Kasztelórizo (törökül Meis) szigete, amely a török partok közelében található, kontinentális talapzatnak minősül.

    A szóvivő egyúttal figyelmeztetett: az Európai Uniónak nem áll jogában bírálnia Törökországot azért, hogy a saját kontinentális talapzatán belül szénhidrogének után kutat, és nem áll jogában arra kérnie Ankarát, hogy hagyjon fel ezzel a tevékenységgel. Mindez ellentmond a nemzetközi jognak – fogalmazott, emlékeztetve, hogy miként az Európai Unió Bírósága is megerősítette, az unió ebben a kérdésben nem illetékes.

    Ha az Európai Unió megoldást kíván elérni a Földközi-tenger keleti medencéjében, pártatlan és őszinte közvetítőnek kell lennie – húzta alá a szóvivő.

    Törökország és a szintén NATO-tag Görögország között régóta vita van a tengeri határok kapcsán, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget.

    A próbafúrásokat végző török kutatóhajókat hadihajók kísérik, Görögország és szövetségeseik pedig ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a térségben.

    Az üggyel a jelentősége miatt nem az EU külügyminiszteri tanácsa, hanem a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács foglalkozik majd a következő, szeptember 24-én kezdődő kétnapos ülésén. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version