Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Gyurcsány-idők tisztviselője Habonyhoz és a TV2-höz köthető cégekben tűnt fel

Létrehozva:

Zelles Sándort Budai Gyula elszámoltatási biztos még vádolta, de most kiderült, Habony Árpádhoz kapcsolható üzleti körökben offshore-cégek tulajdonosa vagy haszonélvezője, írja a Válasz Online.

Újabb magyar szálat fejtett fel a Válasz Online a máltai cégjegyzékben, ezúttal a Gyurcsány-kormány idején a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot vezető Zelles Sándort találták meg olyan cégek mögött, amelyek tulajdonosi és/vagy haszonélvezői köre el akart rejtőzni a máltai offshore-paradicsomban. Zelles több olyan cég mögött áll, amelyek a TV2-vel (International Air Brokerage), az erőművi projektekkel (VPP Invest Kft.) vannak kapcsolatban. A lap azt írja, Zelles veszi ki a profit egy részét ezekből a cégekből. Az International Air Brokerage delegálta Halkó Gabriellát a TV2 műsorait gyártó IKO Holding felgyelőbizottságába, Halkó pedig sok szállal kötődik Habony Árpádhoz. Így kerül Zelles és Habony egy üzletkörbe.

Zelles nem volt mindig baráti pozícióban a fideszes hátországnál, 2012-ben az Origo még arról írt, az államnak majdnem ezermilliárd forintot kell fizetnie a Budapest Airport Zrt. kasszájába, ha megszűnik a Malév, az erről szóló szerződést pedig Zelles írta alá. Budai Gyula elszámoltatásért felelős biztos szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság akkori vezetője, Zelles Sándor által aláírt szerződés nem a magyar állam érdekét, hanem külföldi érdekeket képviseli, és az ügyben Veres János korábbi pénzügyminisztert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont is támadta Budai.

A máltai cégregiszternek az uniós pénzmosási rendelkezések miatt kellett elérhetővé tennie, hogy kik a valódi tulajdonosok és haszonélvezők bizonyos cégek mögött. Korábban Kertész Balázs, Rogán Antalhoz köthető ügyvéd neve lett ismert mint addig rejtőzködő tulajdonos a Hunguard nevű cégben, és Szijj László milliárdosról is így derült ki, hogy tulajdonosa a Lady Mrd luxusjachtnak, amint Szijjártó Péter családjával és barátaival nyaralt.

A Válasz Online megtalálta Kosik Kristóf egykori ügyvédet is, mint cégek haszonélvezőjét, ő a Gresham-palota mögötti irodaházat 2020-ig tulajdonló EastCastle Investments Ltd-ben részvényes. Kosik is kötődik Habonyhoz, ő szerezte meg a 888.hu domainnevet, és a letelepedési kötvényeken nagyot kaszáló közvetítő cégek is vele intéztek adminisztratív ügyeket. Feltűnik az iratokban Tombor András neve is, aki Habonynak kamatnemtes kölcsönt adott, és az általa gründolt Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó iskola mögötti alapítvány nemrég 36 milliárd forintot kapott a Gazdaságvédelmi Alapból. A Tombor András által birtokolt Equantis Limited jelenleg is többségi tulajdonos a közterületi reklámfelület-értékesítő Odex Outdoor Expert Kft.-ben, illetve idén júliusig a közmédia és a TV2-csoport reklámidejét értékesítő Atmedia Kft.-ben is érdekelt volt.

A cikk felsorolja, hogy a Habonyhoz kapcsolható üzleti körök eddig a repülőgépgyártás, a hadipiac, a vasútipar, a média, a reklámszektor, a kaszinóüzzemeltetés, az energetika, az ingatlanszerzés és a politikaiháttérintézmény-működtetés területén voltak aktívak és sikeresek.

Legnépszerűbb cikkeink