Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lemondott és nyugdíjba vonul Pálffy Ilona

Létrehozva:

Augusztus 31-i hatállyal lemondott az NVI elnöki tisztségéről, és nyugdíjba vonul.

A posztot 2013. május 24-e óta betöltő jogász lemondó nyilatkozatát azon a keddi találkozón ismertette, amelyre a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat hívta meg.

A közlemény szerint a megbeszélésen szóba kerültek az NVI-nek a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényt, illetve az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvényt érintő javaslatai is. Az elnök országgyűlési beszámolóin alapuló módosítások egyike szerint Pest megyében változna a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztása úgy, hogy a választókerületek lakosságszámának átlagtól való eltérése ne haladja meg a törvényben rögzített értéket.

Egy másik javaslat szerint felfüggesztenék azon magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztrációját, akik a megelőző időszakban (visszafelé számítva a második országgyűlési választásig) nem küldtek vissza levélszavazási iratot, és más formában sem léptek kapcsolatba a Nemzeti Választási Irodával. Ezek a választópolgárok mindaddig nem kapnának újabb levélcsomagot, amíg nem adnak hírt magukról a választási irodánál.

Az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörök alszavazókörökre lennének bonthatóak, így ugyanazon épületen belül több külön teremben, gyorsabban történne a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda azt is közölte, hogy átdolgoznák választási plakátok szabályozását is, rögzítve az ingyenesen elhelyezhető plakátok számára biztosítandó felületeket. Változna a vissza nem vitt ajánlásgyűjtőívek szankcionálási rendszere is.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöki tisztét a testület megalakulása óta tölti be. Magyarország új választási rendszerének kiépítése, valamint a 2014-es választások törvényes megszervezése érdekében végzett munkája elismeréseként 2015. március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A Nemzeti Választási Iroda új elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink