Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Kísérleti koncertet tartottak Németországban

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A zárt téri rendezvényen arra voltak kíváncsiak, hogyan terjed a koronavírus.

Sok különböző országban bezárták a szórakozóhelyeket, bárokat, koncerttermeket a koronavírus-járvány miatt, Németországban most éppen a megnyitással kísérleteznek. Szombaton egy kísérleti koncerten vehetett részt 1500 lipcsei önkéntes, a Hallei Egyetem tudósai pedig azt vizsgálták közben, hogyan terjed a koronavírus a zsúfolt, beltéri tömegrendezvényeken. Az önkéntesek kaptak maszkot, kézfertőtlenítőt kellett használniuk, és a nyakukba akasztottak egy „kontaktkövetőt”, ami azt érzékelte, kihez mentek közel a koncert alatt.

Michael Gekle, a Hallei Egyetem dékánja elmondta: a kísérletet azért végezték, hogy a hatóságok jobban fel tudjanak készülni az őszi, téli tömegrendezvények biztonságos lebonyolítására. „Nem engedhetünk meg magunknak még egy karantént. Most kell adatokat gyűjtenünk, hogy fel tudjunk készülni. Nem lehet nulla kockázattal élni” – mondta a CNN-nek. Hozzátette: mivel Szászországban és Alsó-Szászországban alacsony a fertőzésszám, ezért a kísérlet nem járt magas kockázattal. Az önkéntesek 48 órával a koncert előtt egy koronavírus-teszten estek át, és végig maszkot viseltek a kísérlet közben. „Ez biztonságosabb volt, mint Mallorcára repülni” – mondta Gekle.

„Meglepően jó volt a hangulat, már majdnem olyan volt, mint egy rendes koncert” – mondta Tim Bendzko, a fellépő zenész a CNN-nek.

Legnépszerűbb cikkeink