Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lemondott egy ír miniszter, mert részt vett egy partin, amit a járvány miatt megtiltott a kormány

Létrehozva:

Nagy-Britanniában és Japánban is ezer fölött a napi fertőzöttek száma.

Ezerharminchárom új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Nagy-Britanniából pénteken az előző napi 1182 után – derült ki a kormány által közzétett adatokból.

További két olyan ember halt meg, akinek 28 napon belül pozitív volt a koronavírus-tesztje, így a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid–19 betegség halálos áldozatainak száma 41 405-re nőtt a nemrégiben bevezetett új számítási módszer szerint. A járvány kitörése óta az Egyesült Királyságban 325 239-re nőtt a koronavírussal diagnosztizáltak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

A brit kormány tudományos tanácsa (SAGE) szerint a vírus fertőzési rátája 0,9 és 1,1 között van. Különösen aggasztó a helyzet Észak-Írországban, ahol a fertőzési ráta 1 és 1,6 között mozog.

Pénteken lemondott az ír mezőgazdasági miniszter, miután elmondása szerint gyengítette a Covid–19 elleni országos harcot, amikor részt vett egy olyan társasági rendezvényen, amely feltehetően nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak.

Dara Calleary egyike volt annak a nyolcvan vendégnek, akit az ír parlament golfegyesülete látott vendégül egy szállodában, aznap este, amikor az ír kormány, korlátozó intézkedéseket fogadott el a fertőzöttek számának növekedését csökkentendő.

Írország sokáig fenntartott a szigorú korlátozó intézkedések közül többet, és a kormányt a héten sokan bírálták az általuk rosszul kommunikált és ellentmondásosnak tartott új intézkedések miatt.

A vacsorán részt vett Phil Hogan, az Európai Unió kereskedelmi biztosa is. Calleary a második miniszter, aki távozik a júniusban megalakult ír kormányból.    

Írországból péntek estig 27 676 fertőzöttet és 1776 halálesetet jelentettek a Johns Hopkins Egyetem szerint.

Az elmúlt napban Japánban legalább 1034 ember fertőződött meg az új koronavírussal, az összes fertőzött száma meghaladta a 61,7 ezret – derült ki a japán egészségügy-minisztérium és a regionális hatóságok adataiból. Csütörtökön 1185, szerdán pedig 1072 új fertőzöttet regisztráltak.

A betegség halálos áldozatainak száma 15 új halálesettel 1188-ra nőtt.

Továbbra is Tokió a fertőzés góca, egyetlen nap alatt 258 embert diagnosztizáltak a vírussal. Eddig 47,1 ezren gyógyultak ki országszerte a betegségből, 234 embert kezelnek intenzív osztályon. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink