Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Erdogan tévébeszédben jelentette be: 320 milliárd köbméter földgázt találtak a Fekete-tenger alatt

Létrehozva:

A Földközi-tengeri próbafúrásokról is jó hírt vár a török elnök, bár az ottani kutatások az EU szerint sértik a nemzetközi jogot.

A török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az isztambuli Dolmabahce palotából közvetített televíziós beszédében.

Erdogan jelezte: Ankarának az a célja, hogy 2023-ban – a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében – a „nemzet szolgálatába” állítsák a fekete-tengeri földgázt.

A Fatih hajó július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna-1 megjelöléssel ellátott övezetében. A török államfő közölte: a térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el.

Erdogan azt is elmondta, hogy hasonló jó hírt várnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből is, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt. Az EU szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink