Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hiányoznak a külföldiek a Balatonnál

Létrehozva:

Egyhavi fizetésbe is fájhat egy nyaralás, az árak vetekszenek az észak-adriai árszínvonallal.

Hiába megy a szokásosnál több magyar nyaralni a Balatonhoz, az éttermek, büfék, panziók, szállodák megérzik a külföldi turisták hiányát. Az sem tett jót a vendéglátóknak, hogy az előszezon szinte teljesen kiesett, márciustól júniusig lézengtek a látogatók a part környékén. A  zenei-, gasztro- és egyéb fesztiválok is elmaradtak, ezért az ide látogatókkal sem számolhattak plusz vendégként. Nem meglepő, hogy augusztus napsütéses, hétvégi napjain próbálják utolérni magukat a vállalkozók – írja a Figyelő.

Például, Keszthely környékén nem csak a strandbelépők, hanem az ételek, italok is magasabb árcédulát kaphatnak hétvégén, mint hétköznap. Egy négyfős család átlagosan 8-10 ezer forintot hagy a büfék kasszáinál, és ha csak lángost eszik mindenki, akkor is eléri a 4000-4500 forintot a végösszeg. Az éttermekben halászlét, vagy rántott húst rizibizivel egyenként 1700-2500 forint közötti áron ehetünk, húslevest pedig 1000-1200 forintért kapunk, de egy trendibb street food teraszon akár 15-30 ezer forintba is kerülhet a családi ebéd. Ez megfelel a észak-adriai áraknak, sőt, ott a kimért italok olcsóbbak, mint a Balatonon.

Bár a Figyelő szerint az Airbnb nem olyan fontos szegmense a Balaton környéki szálláspiacnak, mint a klasszikus panziók, szálláshelyek, a szállásadók közül sokan felfüggesztették a vállalkozást, hogy ne kelljen adót fizetniük. A négy-öthetes szezonra már sokan nem nyitnak ki, szűkült a kínálat, ezért a szállásadóknak is megvolt a lehetőségük, hogy emeljenek az árakon. Az útiköltséget hozzászámolva egy hét a Balatonnál még egy óvatosan költekező családnak is egy havi nettó keresetébe kerül.

A nagy kérdés az, hogy mi lesz 2021-ben, ha elmúlik a fertőzéstől való félelem, és a Balatonnak újra valós alternatívája lesz a horvát, a görög, a spanyol, vagy az olasz tengerpart.

Legnépszerűbb cikkeink