Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rendeletbe foglalhatják a napi kétszeri kutyasétáltatást Németországban

Létrehozva:

A németországi kutyáknak napi egy óra mozgást kellene biztosítani, és nem szabadna őket egyedül hagyni.

Új rendelettel szabályozhatják a kutyatartást Németországban. A tervezett rendelet szerint a kutyáknak legkevesebb napi egy óra mozgást kell biztosítani tartási helyükön kívül, és ehhez legalább kétszer kell sétáltatni őket.

A kutyatartóknak arról is gondoskodniuk kell, hogy az állat ne legyen egész nap egyedül. A gazdának vagy más gondozónak naponta többször kell foglalkozni az állattal. A tervezetet a napokban küldték meg egyeztetésre szakmai szervezeteknek és a tartományi kormányoknak, és várhatóan 2021 elején hirdetik ki.

A mezőgazdasági és élelmezési minisztérium szerint a legfontosabb a ketreces tartás felszámolása, ezt az elhelyezési megoldást tiltja is majd a rendelet. A szabályok betartásának ellenőrzése a tartományi hatóságok feladata lesz, de biztosan nem csöngetnek be minden egyes kutyatulajdonoshoz, hogy megkérdezzék, megvolt-e a két séta  – mondta a szóvivő. Tiltják azokat a kiállításokat, versenyeket is, amelyeken az állatvédelmi előírásokkal ellentétes módon megcsonkított, fülüktől vagy farkuktól megfosztott kutyákat, valamint túltenyésztett ebeket vonultatnak fel. Szigorítják a kutyatenyésztésre vonatkozó szabályokat is, egy-egy tenyésztő egyszerre legfeljebb három olyan kutyát gondozhat, amely kölyköket nevel, és naponta legalább négy órát kell foglalkoznia a kölykökkel, hogy kellőképpen hozzászokhassanak az emberekhez.

A tervezett rendelet a haszonállatokról is szól: Németországon belül egyszerre legfeljebb négy és fél órán át lehet szállítani haszonállatokat, ha nem lehet biztosítani, hogy ne emelkedjen 30 Celsius-fok fölé a hőmérséklet a közvetlen környezetükben. Ez különösen a nyáron fontos, meg kell akadályozni, hogy a hőség szenvedést okozzon az állatoknak, ha az elkerülhető – mondta a minisztérium.

Legnépszerűbb cikkeink