Nagyvilág

Líbia egy a bejrútihoz hasonló robbanástól fél

Published

on

Januárban leállt a olaj exportja, a tározók tele vannak. A líbiai olajtársaság vezérigazgatója egy lehetséges robbanást a Bejrútban történthez hasonlította. 

Katasztrófával fenyeget a hónapok óta blokád alatt álló líbiai olajterminálokban a csordultig teli olajtározók és az egyre növekvő katonai jelenlét – figyelmeztetett Musztafa Szanalla, a líbiai állami olajtársaság (NOC) vezérigazgatója.

„Az olajkikötők le vannak zárva, az export leállt. Hatalmas katasztrófához vezetne, ha ezeket a túltöltött tartályokat támadás érné, vagy tűznek, illetve magas hőmérsékletnek lennének kitéve” – hangsúlyozta Szanalla a NOC honlapján közzétett videóüzenetében.

A tripoli egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr erői január óta gátolják az olajexportot és a kitermelést, ami a tározók feltöltéséhez vezetett.

A harcok júniusi fellángolását követően a NOC közölte, hogy a kelet-líbiai vezetéssel szövetséges zsoldosok hatoltak be Líbia olajmezőire és termináljaira. A líbiai olajvállalat szerint a kitermelés leállása komoly műszaki problémákat okozott ezekben a létesítményekben.

Szanalla a katasztrófa lehetőségét a Bejrút nagy részét romba döntő keddi robbanáshoz hasonlította. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 150 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná a libanoni fővárosban.

A Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) továbbra is uralja az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel, és hónapok óta gátolja a kitermelést az ellenőrzése alatt álló létesítményekben, nyomást gyakorolva a rivális, a nemzetközi elismeréssel rendelkező nemzeti egységkormányra. A nemzetközi megállapodások értelmében ugyanis a tripoli székhelyű NOC és a líbiai Központi Bank rendelkeznek kizárólagos jogosultsággal a líbiai olaj eladására, amely az észak-afrikai ország fő bevételét képezi.

A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Értesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version