Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Gyújtogatás miatt keletkezhetett lakóháztűz Csehországban – az emberek kiugrottak az ablakból

Létrehozva:

Képünk illusztráció

Tizenegy ember halt meg, amikor szombaton délután tűz ütött ki egy 13 emeletes lakóház legfelső részében a kelet-csehországi Bohumínban. A szakértők szerint gyújtogatás történt 

Lukás Popp, a morvasziléziai város tűzoltóságának szóvivője szerint hat személy egy 11. emeleti lakásban halt meg, ahol a tűz keletkezett. További öt személy pedig szörnyethalt, amikor kiugrottak a magasabban lévő lakásuk ablakából vagy balkonjáról. Az áldozatok között három kiskorú gyermek van.

Jan Hamácek belügyminiszter a cseh közszolgálati televízió műsorában arról beszélt, hogy a nyomozók szándékos gyújtogatásból indulnak ki. „Valószínűleg egy régóta tartó szomszédsági vita állhat a háttérben” – mondta.

A tűzoltóság szerint a lángok szokatlanul gyorsan terjedtek, ami olyan égésgyorsítóra utal, mint például a benzin. Egy embert őrizetbe vettek a hatóságok.

A televízió a lakókra hivatkozva korábban azt jelentette: a tragédiát nagy valószínűséggel egy, a 11. emeleten lakó személy okozta, aki ismeretlen okok miatt felgyújtotta lakása ajtaját. A tűz gyorsan átterjedt a szomszédos lakásokra is. Hivatalosan ezt az értesülést nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy intenzív nyomozás folyik a tűz okainak és körülményeinek feltárására.

Csehországban az utóbbi évtizedek legtragikusabb lakóháztüzéről van szó. Tíz éve, 2010 októberében Prágában egy lakóháztűzben kilenc hajléktalan vesztette életét. Nyolc halálos áldozata volt idén januárban a német határhoz közeli Vejprty egyik betegotthonában, illetve 1995-ben a prágai Olympic szállóban keletkezett tűznek.

Legnépszerűbb cikkeink