Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Továbbra is rejtély a botswanai tömeges elefántpusztulás oka

Létrehozva:

Még midig nem tudják, miben pusztult el több száz elefánt az afrikai Gabonban, a hatóságok azonban már kizárták annak lehetőségét, hogy mezőgazdaságban használatos kemikáliák okozták volna a tömeges pusztulást.

A környezetvédelmi minisztérium szombati tájékoztatása szerint kilenc növényvédőszert, illetve más, mezőgazdaságban használt vegyszert vizsgáltak meg, de a teszteredmények szerint egyik sem okozhatta a több száz elefánt halálát. A minisztérium szerint ugyanakkor nem zárható, hogy természetes toxinok játszottak szerepet az állatok pusztulásában.

A Future for Elephants természetvédelmi szervezet szerint további vizsgálatok szükségesek a katasztrófa okainak megállapítására.

A hatóságok 281 döglött elefántot találtak az elmúlt hónapokban az északnyugati országrészben, az Okavango-folyó deltavidékén, más szervezetek 350 állat elpusztulásáról tudnak. Az elefántok agyarát nem vágták le, így kizárható, hogy orvvadászok végeztek volna velük.

Botswanát úgy ismerik, mint amely megfelelően védi elefántállományt, bár tavaly bírálatok érték a kormányt, amiért feloldotta a 2014-es elefántelejtési tilalmat.

Legnépszerűbb cikkeink