Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A bejrúti robbanás után 4 nappal még 45 eltűnt ember után kutatnak, a helyszínre érkezik az Európai Tanács elnöke

Létrehozva:

Eddig 25 azonosítatlan holttest került elő a romok alól. Meghalt a holland nagykövet felesége és egy keresztény párt főtitkára.

Az eltűntek keresése továbbra is folytatódik. A keddi robbanásban legalább 154-en meghaltak és mintegy ötezren megsérültek. A sérültek ötöde kórházi ellátásra szorul, százhúszan válságos állapotban vannak. A 10-15 milliárd dolláros kárt okozó katasztrófában 250 ezer ember otthona vált lakhatatlanná – írja az MTI.

Hágában a holland kormány szombaton bejelentette, hogy meghalt Hollandia libanoni nagykövetének felesége, aki szintén a robbanásban sérült meg. Az 55 éves Hedwig Waltmans-Molier maga is a külügyminisztériumban dolgozott, a HR osztály munkatársa volt. Nemrég tért vissza Libanonba a családi nyaralásról.

A szerencsétlenség halálos áldozatainak tömeges temetése helyett tüntetést tartanak a libanoni politikai elit ellen szombaton – mondták el a szervezők. Hozzátették: a tömeges temetés logisztikai problémák miatt nem valósulhatott meg, de arra kérték a megmozdulás résztvevőit, hogy viseljenek fekete ruhát. A felvonulás a kikötői katasztrófa helyszínének közeléből indul majd a központ felé. A tiltakozók gondatlansággal vádolják a libanoni kormányt, és őt teszik felelőssé a történtekért.

A robbanást követően előkerült dokumentumok szerint tisztségviselők az elmúlt években többször figyelmeztettek arra, mekkora veszélyt jelent a kikötő egyik raktárában tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát, hiába. A katasztrófa óta folyamatos a sárdobálás: tisztségviselők és politikusok egymást vádolják a történtekért. Eddig 19 embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, köztük Badri Dahirt, a vámhatóság vezetőjét, elődjét, Safik Mirhit és Hasszán Kuraitimot, a kikötő igazgatóját.

Eközben a Kataeb libanoni keresztény párt szervezésében eltemették a párt főtitkárát, Nizar Nadzsariant, aki belehalt a robbanásban szerzett fejsérülésébe. A temetésen a párt elnöke, Szami Dzsemáel bejelentette, hogy a párt három parlamenti képviselője elhagyja a 128 tagú törvényhozást.

„Úgy döntöttünk, elhagyjuk ezt a parlamentet. Tovább fogunk küzdeni azért az országért, amelyre vágyunk, amely nem tesz különbséget a libanoniak között” – jelentette ki. Dzsemáel Michel a libanoni elnök és a kormányfő élénk bírálója.

A nap folyamán Bejrútba várják Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét. Az uniós tisztségviselő Michel Aun libanoni elnökkel, Haszan Diáb kormányfővel és Nabih Berri házelnökkel találkozik. Az Arab Liga főtitkára, Ahmed Abul Geit, illetve török politikusok is felkeresték Libanont szombaton.

Eközben a párizsi elnöki hivatal megerősítette, hogy Emmanuel Macron francia államfő online donorkonferenciát tart vasárnap. Franciaország mellett az ENSZ lesz a rendezvény másik házigazdája. A konferencia célja, hogy biztosítsa a nemzetközi közösség támogatását, és megtalálja a források elosztásának leghatékonyabb módját. Macron – aki csütörtökön Bejrútba látogatott – megígérte a libanoni népnek, hogy a főváros újjáépítésére szánt pénzek nem kerülnek korrupt kezekbe.

Legnépszerűbb cikkeink