Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Erdő Péter bíboros a vatikáni pénzügyi szerv tagja lett

Létrehozva:

A pápai reform keretében ez a testület felügyeli a vatikáni intézmények, hivatalok pénzügyi gyakorlatát. Erdőnek nem ez az első vatikáni hivatala.

Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket nevezte ki Ferenc pápa a vatikáni pénzügyekért felelős Gazdasági Tanács egyik új tagjává a Szentszék csütörtöki bejelentése szerint, írja az MTI. Az egyházfő által indított reformok keretében ez a testület felügyeli a vatikáni hivatalok és intézmények gazdasági-pénzügyi tevékenységét.

A 2014 februárjában felállított tanácsot Reinhard Marx német bíboros, München és Freising érseke vezeti. A tizenöt tagú, különböző nemzetiségű tagokból álló testületet nyolc bíboros és hét világi szakértő alkotja, feladata az összes vatikánvárosi hivatal, valamint a Szentszékhez és a Vatikánhoz köthető egyházi intézmények gazdálkodásának a felügyelete. Ez az egyik legmagasabb szintű vatikáni gazdasági-pénzügyi szerv.

Erdő Péter jelenleg is több vatikáni hivatal, egyebek közt a szentszéki államtitkárság külügyi tanácsadó testülete és a Signatura Apostolica vatikáni bíróság tagjaként dolgozik. Ferenc pápa a 2014-es rendkívüli és a 2015-ös rendes püspöki szinóduson a találkozót koordináló főrelátornak nevezte ki.

Legnépszerűbb cikkeink