Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az iskolaőrnek jelentkezők harmada ment át az előszűrésen

Létrehozva:

Kevesebb mint ötszáz leendő iskolaőr kezdte meg a képzést.

Mindössze 497 iskolaőr-jelölt kezdte meg a gyorstalpalót, és várható, hogy az egy hónapos, de kifejezetten sűrű képzésen még többen lemorzsolódnak majd – írja a Népszava. Az ORFK tájékoztatása szerint 422 főt intézményi szolgálatra, 75 személyt pedig helyettesítésre osztanának be.
A rendőrség szerint országszerte 478 iskolába kellene őrt küldeni, ezt pedig a képzést megkezdők számadatai alapján nagyon szűkösen tudják majd teljesíteni. Július végéig összesen 1409 fő adta be jelentkezését a rendőrség által meghirdetett iskolaőri pályázatra, az egészségügyi, pszichológiai és erőnléti vizsgálatok után viszont csak 497 jelentkezőt találtak alkalmasnak. Az iskolaőr-képzésen résztvevőknek 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon kell részt venniük, a modulok mindegyike vizsgával zárul.
Egy iskolaőr vélhetően kevés lesz egy több száz tanulót foglalkoztató intézménybe, a Magyar Nemzet információi szerint a programot elindító Emberi Erőforrások Minisztériuma is iskolánként legalább egy-két őrrel számolt. Az ORFK a Népszava megkeresésére többször is hangsúlyozta, hogy csak önkéntes jelentkezőkkel számolnak, de a rendőrök jogviszonyáról szóló 2015-ös szolgálati törvény megengedi, hogy rendőröket évente négy hónapra átvezényelhessék „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”, egy hónapig pedig szolgálati beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetők bármilyen más munkakörbe.

Legnépszerűbb cikkeink