Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyedi kategóriába került az IQOS

Létrehozva:

Forrás: Wikimedia Commons

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet, az FDA először engedélyezett „csökkentett károsanyag-kibocsátású” minősítést dohányáru-forgalmazáson – írja az MTI.

A döntés lényegében marketing-szabályozás is, amely azt teszi lehetővé, hogy az IQOS-termékeknél a forgalmazók feltüntethessék a „csökkentett károsanyag-kibocsátású termék” feliratot. A döntés a Magyarországon is jelenlévő Philip Morris IQOS-termékeire vonatkozik. Az IQOS ugyanis ennek a gyártónak a 2016-ban szabadalmaztatott találmánya.

Az IQOS elektromos dohányáru, de különbözik az e-cigarettától. Úgynevezett

dohányhevítéses rendszer: elektronikus hevítőt tartalmaz, amely a papírba töltött valódi dohány hevítésével nikotintartalmú párát „állít elő”, és a dohányzó ezt szívja be.

Az IQOS-szerkezet nem elégeti, hanem csak felhevíti a dohányt, ezzel – a kutatások szerint – csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét. Nem keletkezik például kátrány. Az ilyen típusú szerkezet szívása nem jár égéssel, hamuval, füsttel, sőt, kellemetlen szaggal sem.

Az FDA több évig vizsgálódott és elemezte az IQOS-t. A vizsgálatok során kutatási eredményeket kért be a gyártótól, azokat értékelte, és összevetette a saját méréseivel, valamint más független kutatási eredményekkel. Az adatok átfogó elemzése után minősítette „csökkentett károsanyag-kibocsátásúnak” az IQOS-termékeket, és engedélyezte e minősítés feltüntetését.

Döntésekor a gyógyszerfelügyelet ugyanakkor kötelezte a gyártót arra, hogy a forgalmazás során folyamatosan vizsgálja és ellenőrizze a dohánytermék minőségét. Az FDA minősítése mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az IQOS-termékek az egészségre teljesen kockázatmentesek volnának, és nem minősülnek „az FDA által jóváhagyott” termékeknek sem.

Legnépszerűbb cikkeink