Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Fürjes Balázs Budapest sikerességéért aggódik

Létrehozva:

Budapest csak akkor lehet sikeres, ha külső kerületei is azok – jelentette ki a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára kedden a XVI. kerületben.

Fürjes Balázs, a Budapesti útépítési program tavalyi ütemében – a kerületben tizenegy szakaszon, 3,77 kilométer hosszan – megújult utak átadóünnepségégén kiemelte: a főváros fejlesztésével kapcsolatban egységes Budapestben gondolkodik a kormány. Számunkra Budapest minden kerülete és lakója egyenrangú és egyformán fontos – hangoztatta.

Fürjes Balázs a kormány céljának nevezte, hogy a főváros külső kerületeiben is jó legyen lakni, élni és jól lehessen közlekedni. Felidézte: a parlamenti ciklus felénél öt nagyon jelentős olyan intézkedést hoztak, amelyeknek elsősorban a külső kerületek a kedvezményezettjei Ezek között említette az öt év alatt 50 milliárd forint állami forrásból megvalósuló Egészséges Budapest programot, a rozsdaövezetekben a lakásépítéseket serkentő Városi otthonteremtési programot, a Zöld park programot, illetve azt is, hogy hozzáláttak a hetente egymillió embert szállító HÉV-vonalak teljes felújításához. Az ötödik ilyen intézkedésként hivatkozott Fürjes Balázs a budapesti földutak felszámolását célzó programra, amelyre 2022-ig 25 milliárd forintot fordítanak.

Fürjes Balázs úgy fogalmazott: „ráadásul ellensúlyoznunk kell Budapest városvezetésének első ránézésre igazságtalan lépéseit”, mert – folytatta – Karácsony Gergely főpolgármester néhány hete „lehúzott” kerületi útfejlesztéseket a főváros költségvetéséből, és olyan kerületektől vettek el pénzt, ahol fideszes a városvezetés.

Fürjes Balázs rámutatott: nem lehet büntetni azokat a kerületeket, ahol saját szabad döntésükből az emberek fideszes polgármestereket választottak. Az útfejlesztési program arra is hivatott, hogy ezt a diszkriminatív, igazságtalan döntést ellensúlyozza – fogalmazott.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban többször is cáfolta, hogy politikai alapon döntöttek volna az útfelújítások leállításáról. A főpolgármester kijelentette: mivel Budapest befizetője lett a költségvetésnek, a kormányzati elvonások nem teszik lehetővé, hogy minden tervezett felújítást végrehajtsanak. Ennek ellenére – Karácsony szerint – van olyan, fideszes politikus vezette kerület, amely több pénzt kap a felújításokra most, mint a korábbi években.

Legnépszerűbb cikkeink