Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Dorosz Dávid: Orbán bosszúja a budapestieken csattan

Létrehozva:

A Pesti Hírlap hétvégi kiadásából adjuk közre Dorosz Dávid publicisztikáját.

Orbán Viktor dörzsölt politikus, aki képes tanulni a hibáiból. De bosszúszomja továbbra sem csillapodik. Tanult a 2002-es vereségéből, amikor a ‘98-ban „rosszul szavazó” főváros elleni bosszúja miatt Budapesten vesztette el a választást.

Így a 2019-es önkormányzati választás utáni budapestiek elleni bosszúját most folyamatos mosolyoffenzíva mögé próbálja elrejteni. Így kapott a főváros egy mosolyügyi kormánybiztost, Fürjes Balázst. Miközben Orbán az elmúlt hetekben a Lánchíd teljes felújításának árát vonta el szemrebbenés nélkül a fővárostól, a 2024-es főpolgármester-jelöltségre betanuló embere, Fürjes Balázs nem maradt tétlen. Volt, hogy a kormánybiztos-államtitkár öt nap alatt háromszor ajánlotta fel a segítségét a Twitteren a Lánchíd ügyében, és mosolya akkor sem fagyott le a szájáról, amikor mindeközben kenetteljesen állt ki a brutális megszorítások mellett. Persze a nevében „fejlesztésekért” felelős államtitkár a gerinces kiállás helyett a sokmilliárdos túlárazásokról híres, ahogy ezt a 130 milliárdra dráguló vizes vébé vagy a 190 milliárdra dráguló Puskás stadion megmutatta. (Csak a különbségekből is többször fel lehetne újítani a Lánchidat.)

Ez a sunyi játszma csak arra szolgál, hogy elfedje: mindeközben a kormány „Mészáros Lőrinc” szállodáira és a Budapest‒Belgrád vasútra szór el százmilliárdokat. Ennek árát pedig jórészt a budapestiek fogják megfizetni. Mert, ha a jelenleg ismert elvonások érvényben maradnak, úgy Budapesten ‒ csak a közlekedésről beszélve ‒ öt év múlva is forgalomban lesznek 30 évesnél idősebb buszok, a felújítások elmaradása miatt pedig lassabban fognak járni a villamosok, és az utakat kátyúk, úthibák borítják majd. Afelől persze nincs kétségem, hogy mindezt jól fizetett, a médiában futtatott megmondóemberek fogják a fővároson számon kérni, hiszen máris elkezdték. A számításba az a hiba csúszott, hogy a Fidesz ezzel nemcsak politikai ellenfeleit, az ellenzéki elhajló választókat, hanem minden budapestit, köztük saját szavazóit is bünteti.

Nem voltunk naivak, amikor Orbán Viktor az önkormányzati választások elvesztése után együttműködést és korrekt viszonyt ígért. Tudtuk, hogy nem arra kell figyelni, amit mond. De amit most tesz, az egészen gyomorforgató: Orbán elvakult bosszújában a fővárosi önkormányzatot 30 év után a költségvetés nettó befizetőjévé teszi. Pedig a Budapesten megtermelt adók 97 százalékát már így is elvonja a kormány. Az természetes, hogy a magyar gazdaság motorjaként Budapest szolidáris a rosszabb helyzetű régiókkal. De nem azt látjuk, hogy a város elvett pénzéből a szegényeket segítenék. Beszédes, hogy tavasszal több pénzt csoportosítottak át sportra, mint a munkahelyek megtartására. Amikor a kormány, vagy a politikai feladatát végző Fürjes Balázs „szolidaritásról” beszél, azzal csak palástolni próbálja, hogy büntetik a fővárost és más ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Mert a helyzet az, hogy a budapestiek munkájának, erőfeszítésének az eredménye a nap végén „Mészáros Lőrinc” szállodáiban landol.

Szögezzük le: Budapest fejlődése érdekében nem tehetünk mást: törekszünk az együttműködésre, de nem hagyjuk szó nélkül ahogy a kormány legyilkolni készül az önkormányzatokat. A számokkal való kormányzati bűvészkedés mögött ugyanis az van, hogy egyedileg úri kegyből adott ajándékok mellett jelentősen kevesebb lesz az önkormányzatok tervezhető forrása. Holott az önkormányzatiságnak éppen az a lényege, hogy az emberekhez közelebbi önkormányzatok dönthessenek a helyieknek fontos beruházásokról. Ne politikusok kényétől s kedvétől függjön, hogy mi épül a városban.

Most egyértelmű politikai bosszú zajlik, ahol a járvány csak ürügy az önkormányzati megszorításokra. Hiszen az elvonásokat 2024-ig, a következő önkormányzati választásig fenntartják. Pedig az önkormányzatok rengeteg pluszfeladatot kaptak a járvány elleni védekezés során. Nézzük gyorsan végig, mit vesznek el az önkormányzatoktól: gépjárműadó teljes elvétele (ezt eddig is a kerületek kapták, de innentől semmilyen, autózók által befizetett pénz nem marad az önkormányzatoknál), a szolidaritási adónak csúfolt önkormányzati elvonás megnégyszerezése, a helyi iparűzési adó korlátozása, az épületreklámokra való adókivetés megtiltása.

Ezért kérünk minden budapestit, hogy a tényekre figyeljen és ne az álságos szólamokra. Tényleg fontos a kormánynak a Lánchíd, miközben a Pénzügyminisztérium Várba költöztetésére sokkal többet, már 47 milliárdot költenek? 20 milliárd kormányzati bútorokra? Tényleg az árdrágulás a problémájuk, miközben szó nélkül elfogadták, hogy négyszer annyi közpénzbe fog kerülni a Nyugati pályaudvar felújítása? Tényleg jót akar a kormány, ha a kukaholdingja az elvégzett munkát hónapok után se fizeti ki? Ezekre a kérdésekre a budapestieknek kell a választ megadni, mert a kormány nem fogja.

Az igazán erős választ pedig közösen 2022-ben tudjuk majd megadni ‒ Budapesten, és az egész országban.

A szerző Budapest főpolgármester-helyettese

(A lapunkban megjelenő publicisztikai írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.)

Legnépszerűbb cikkeink