Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony Gergely felszólította a budapesti országgyűlési képviselőket, ne szavazzák meg a 2021-es költségvetést

Létrehozva:

A főpolgármester nyílt levele szerint a Budapest-adót bevezető törvényjavaslat súlyosan hátrányos a fővárosnak. Az Országgyűlés pénteken szavaz a jövő évi költségvetésről.

Karácsony azt írta levelében, a  jövő évi költségvetésre kormány által támogatott formája

súlyos megszorításokkal sújtja a teljes magyar önkormányzati rendszert, de különösen nagy sarcot ró a Fővárosi Önkormányzatra és a budapesti kerületekre.

Szerinte a kormányzati kommunikáció hazug állításokat fogalmazott meg Budapest pénzügyi helyzetéről.  A főpolgármester szerint a valóság az, hogy

  • a jövő évtől nem az állam támogatja Budapestet, hanem Budapest finanszírozza az államot. Ezt az elvonást nevezik Budapest-adónak, ami minden egyes budapesti polgárnak évente mintegy 20 ezer forintjába kerül.
  • A Fővárosi Önkormányzat és intézményei a járvány elleni védekezésre közvetlenül 4,5 milliárd forintot fordítottak. Olyan beszerzésekre, amelyeket a hatályos jogszabályok a kormányhivatalok feladatául szabnak. Ezt a pénzt tehát a kormány helyett költötte el a főváros, mindenfajta kompenzáció nélkül.
  • A főváros cégeit is hatalmas veszteség érte a járvány alatt. A közösségi közlekedés vesztesége a 30 milliárd forintot elérheti, szintén több milliárdos például a fürdők vesztesége, nagy kiesést jelentett a pándémia a köztisztasági vállalatnak is.
  • Budapest saját bevételeinek 70 százalékét kitevő, igen válságérzékeny iparűzési adó visszaesése 2020 és 2023 között akár 100 milliárdos nagyságrendű is lehet.
  • A város jelenleg 150 milliárd forintot tart államkötvényben. Ezt a pénzt az állam használja, például a költségvetés hiányának finanszírozására. Ezzel az összeggel szemben 114 milliárd forintos adósságállomány áll, amelyet az új városvezetés az elődjétől örökölt. Szintén az örökség része több mint 240 milliárd forintnyi lekötött fejlesztés. Azaz minden megtakarított forintra mintegy 2 forint kötelezettség jut.
  • Minden Budapesten megtermelt 100 forintból ma több mint 97 forintot elvon az állam. Ez a legnagyobb arányú elvonás a régióban, de Európa nagyvárosai között is.

„A kormány úgy akarja elvonni az önkormányzatoktól, köztük a fővárosi kerületektől a gépjármű adóból származó teljes bevételt, hogy közben az abból finanszírozott feladatot, az utak, parkolók fejlesztésének, karbantartásának költségeit az önkormányzatoknál hagyja” – írta a képviselőknek Karácsony, aki szerint

a költségvetés súlyosan sérti a főváros érdekeit, jelentős károkat okoz a budapestieknek:

„Ezért szólítom fel Önt, hogy a Budapest-adót bevezető költségvetési törvényjavaslatot a pénteki végszavazáson utasítsa el.”

Legnépszerűbb cikkeink